JAA
Kuva: Henrik Wiemer

Yleisimmät virheet ovat huolimaton pohjatyö ja liian paksu levitys.

Massiivipuista huonekalua voi kunnostaa lähes loputtomasti, jos sitä on säilytetty oikein. Kuluneenkin kalusteen tai puulattian saa elvytettyä oikealla pintakäsittelyllä uuteen uskoon. Monia kuitenkin arveluttaa ryhtyä kunnostuspuuhiin ilman aiempaa kokemusta. Puun pintakäsittelyaineita valmistava Osmo Color keräsi hyödyllisiä vinkkejä, joilla tee-se-itse-nikkarit ja omatoimiset remontoijat pääsevät alkuun. Vinkit antoi maalarin koulutuksen saanut Sirpa Pitkänen.

1. Miten puulaji ja puun kunto vaikuttavat lopputulokseen?

Puulaji määrää puun sävyn, joka on huomioitava erityisesti värittömissä ja kuultavissa käsittelyissä. Puun sävy, ikä ja kunto vaikuttavat aineen menekkiin ja siihen, miltä lopputulos tulee näyttämään. Hyvällä pintakäsittelyllä ei voi kokonaan paikata puun heikkoa kuntoa tai tarkoitukseen sopimattoman puun valintaa. Esimerkiksi pehmeään havupuulattiaan jää korkokengästä painauma, vaikka pintakäsittely sen kestäisi.

Puulajin ominaisuudet vaikuttavat oikean pintakäsittelyaineen valintaan: öljy ei imeydy tiheäsyiseen trooppiseen puuhun yhtä hyvin kuin lauhkealla vyöhykkeellä kasvaneeseen puuhun.

Lista jatkuu seuraavalla sivulla…