JAA

Microsoft lyö pikkuhiljaa Windows 10 -käyttöjärjestelmäänsä läpi väkipakolla.

Yhtiö ilmoitti blogissaan vanhempien Windows-versioiden, eli 7–8.1:n päivittyvän lokakuusta alkaen automaattisesti Windows 10:ksi. Mikäli uusi versio ei kiinnosta, voi siitä kieltäytyä ainoastaan poistamalla kaikki suojauspäivitykset käytöstä. Tämä vaihtoehto tosin altistaa Windows-koneet kaiken saastan saataville.

Microsoft perustelee toimintaansa yhtenäisyydellä, minkä ansiosta päivitysten pitäisi aiheuttaa vähemmän ongelmia. Korjauksia ja muita päivityksiä aletaan vastaisuudessa jakelemaan kuukausittain isommissa paketeissa, eikä yksittäisiä paikkauksia ole tarkoitus tuoda jakeluun kuin erityistapauksissa.

Todellisuus on mainospuheita rajumpi. Windows 10 on ilmainen käyttöjärjestelmä, joka mahdollistaa Microsoftille laajemmat oikeudet. Koska kuluttaja ei maksa käyttöjärjestelmästä, voi Microsoft sanella ja muuttaa sopimusehtoja lähes minkälaisiksi tahansa. Pahimmassa tapauksessa Microsoft päivittää sopimusehtoihinsa pykälän, jonka mukaan se tulee omistamaan kaikki käyttäjän sisällöt, joita hallinnoidaan Windows 10 -järjestelmällä. Näitä voivat olla esimerkiksi kuvat ja videot.

Suurissa yrityksissä ja laitoksissa, ei olla Microsoftin ratkaisusta kovinkaan innoissaan.

Windows 10 on kuitenkin toisaalta käyttäjiensä mukaan parhaiten toimiva Windows tähän saakka. Se tarjoaa parempia ominaisuuksia etenkin pelaajille.