JAA

Vuonna 2015 rekisteröitiin yhteensä 146 709 uutta ajoneuvoa, mikä oli 1,9 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Vaihtoehtoista käyttövoimaa hyödyntäviä henkilöautoja ensirekisteröitiin lähes 40 % enemmän kuin edellisenä vuonna.

Vuonna 2015 vaihtoehtoisella käyttövoimalla (hybridi, sähkö, flexifuel, biokaasu) toimivia henkilöautoja ensirekisteröitiin 3 767 kpl, eli lähes 40 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Bensiinikäyttöisiä henkilöautoja ensirekisteröitiin reilut 6 % edellisvuotta enemmän. Dieselkäyttöisten henkilöautoja suosio laski ja niitä rekisteröitiin 6 % edellisvuotta vähemmän.

– Vaihtoehtoista käyttövoimaa hyödyntävän auton ostajat ovat keskimäärin nuorempia ja toisaalta yritysten osuus ostajista on suurempi. Esimerkiksi sähköautoissa yritys oli hankkijana 64 %:ssa tapauksista. Bensiini-moottorilla varustetuissa henkilöautoissa vastaava osuus oli 23 prosenttia ja diesel-autoissa 47 %, kertoo erityisasiantuntija Mika Idman.

Suhteessa kaikkiin ko. maakunnan ensirekisteröinteihin vaihtoehtoisella käyttövoimalla käyviä henkilöautoa ensirekisteröitiin eniten Varsinais-Suomessa (4,6 % ensirekisteröinneistä). Määrällisesti eniten ko. henkilöautoja ensirekisteröitiin kuitenkin Uudellamaalla (1881 kpl). Suhteellisesti vähiten näitä henkilöautoja ensirekisteröitiin Pohjois-Karjalassa (1,6  %) ja määrällisesti vähiten Kainuussa (25 kpl).

Kevyempien kulkuvälineiden, kuten moottoripyörien, mopojen ja mopoautojen ensirekisteröinnit sen sijaan vähenivät vuonna 2015. Poikkeuksena moottorikelkat, joiden myynti kasvoi 6 % edellisvuoteen verrattuna.

Suosituimmat henkilöautomallit vaihtelevat käyttövoimasta riippuen

Vuonna 2015 suosituimmat henkilöautomallit olivat Skoda Octavia, Nissan Qashqai ja Volkswagen Golf. Suosituimmat henkilöautomallit vaihtelevat kuitenkin auton käyttövoimasta riippuen. Bensiinikäyttöisistä autoista suosituimmat olivat Nissan Qashqai, Toyoyta Yaris sekä Toyoyta Auris. Dieselkäyttöisten henkilöautojen top3 mallit olivat taas Skoda Octavia, Volkswagen Passat ja Volvo V40. Ei-ladattavissa  hybridikäyttöisissä henkilöautoista suosituin malli oli Toyota Auris ja ladattavissa Mitsubishi Outlander.  Sähköautoista suosituin oli Tesla Model S.

Vuonna 2015 uuden valkoisen Skoda Octavian hankki keski-ikäinen mies Uudeltamaalta

Uuden henkilöauton hankkineiden henkilöiden keski-ikä  53-vuotta

Puolet uuden auton hankkineista oli iältään 43–63-vuotiaita. 10 % henkilöistä oli alle 35-vuotiaita ja toisaalta 10 % oli iältään yli 70-vuotiaita. ”Vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivan henkilöauton hankkiminen näyttäisi olevan keskimääräistä nuorempien henkilöiden suosiossa. Esimerkiksi ladattavan hybridin hankki keskimäärin 49-vuotias ja sähköauton 46-vuotias henkilö.  Jos sähköauton ostaja oli nainen, niin hän oli vielä hieman tätä nuorempi. Sähköauton hankkineiden naisten keski-ikä oli nimittäin 44 vuotta”, kertoo Idman.

Naisten osuus uuden henkilöauton hankkineista on selvästi noussut 2000-luvulla. Naisten osuus uuden auton hankkineista vuonna 2015 oli 35 %, kun vuonna 2000 osuus oli vain 25 %. Uuden auton hankkineita naisia oli vuonna 2015 yhteensä yli 30 000 henkilöä.

Valkoinen edelleen suosituin väri

Vuonna 2015 suosituin väri uuteen autoon oli valkoinen, n. 24 %:iin uusista autoista valittiin väriksi valkoinen. Harmaa (20 %) ja musta (14 %) olivat myös suosittuja värejä uusiin autoihin. Kaikista vähiten uusia autoja on tilattu monivärisenä tai turkoosina. Värien suosimisessa ei ollut juurikaan eroja miesten ja naisten välillä.

Uudellamaalla rekisteröitiin vuonna 2015 noin 34 uutta autoa 1 000 asukasta kohti

Uudellamaalla ensirekisteröidään selvästi eniten autoja, noin 45 % ensirekisteröinneistä tehtiin vuonna 2015 Uudellamaalla. Usein tarkastellaan kuinka paljon autoja ensirekisteröidään per asukas, tällöin puhutaan autoistumisasteesta. Uusimaa on tälläkin mittarilla vertailun kärjessä. Uudellamaalla rekisteröitiin vuonna 2015 noin 34 uutta autoa 1 000 asukasta kohti. Samaan aikaan koko maassa uusia autoja rekisteröitiin noin 23 kpl 1 000 asukasta kohden. Vähiten autoja per asukas ensirekisteröitiin Kainuun maakunnassa, 13 autoa 1 000 asukasta kohden.