JAA

Kuuntelisitko ambulanssin sireeniä ilman kuulonsuojaimia useiden tuntien ajan? Kesän festareille kannattaa pakata ensimmäisenä mukaan kunnon kuulonsuojaimet.

Tavallisten vaahtomuovisten korvatulppien sijaan kannatta panostaa ainakin astetta parempaan kuulonsuojaukseen, esimerkiksi ACS Pacato -korvatulppiin.

Mättöä kuuluu soittaa kovaa, mutta siltä voi ja pitää suojautua. Onneksi moni jo niin tekeekin, jo aikaisemmin kuulonsuojauksesta puhunut Reckless Loven Olli Herman on todennut.

Voimakas melu saattaa aiheuttaa pysyviä kuulovauriota, esimerkiksi tinnitusta. Kuulovaurion syntymiseen vaikuttavat melun voimakkuus, kesto ja altistumiskertojen tiheys.

– Kuulo ei ole leikin asia, sillä kuulovamma on aina pysyvä. Jos kuuntelet live-konserttia ilman kuulonsuojaimia, se vastaa ambulanssin sireenin kuuntelemista useiden tuntien ajan, Kuulotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakala toteaa.

Kipu ei kuulu korvaan

Tavalliset vaahtomuoviset korvatulpat eivät ole paras valinta kuulon suojaamiseen konserteissa. Ne vaimentavat ääntä liikaa ja ovat monille hyvin epämukavat käyttää. Koska jokaisen korvakäytävät ovat erilaiset, ne voivat vuotaa ääntä.

– Vaahtomuoviset korvatulpat turpoavat korvakäytävässä, mikä voi aiheuttaa korvakäytävään kovan paineen. Korvakäytävän iho on yhtä ohutta ja paperimaista kuin kämmenselän iho, joten korvatulpan käyttömukavuudesta ei kannata tinkiä. Vaahtomuovi korvassa on parempi kuin ei mitään, mutta pienellä panostuksella saa paljon paremmankin suojan, Hakala toteaa.

Tavalliset vaahtomuoviset korvatulpat myös leikkaavat korkeita taajuuksia liikaa, 30–40 desibeliä. Astetta parempi vaihtoehto on hankkia itselleen korvatulpat, joissa on filtteri. Ne takaavat festareilla riittävän hyvän äänenlaadun.

– Jos ostat 200 euron festarilipun, kannattaa kuulonsuojaimiin ehdottomasti panostaa. Näin saat lipun hinnalle parhaiten vastinetta, Hakala muistuttaa.