JAA

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetty 54. Europeade-kansantanssitapahtuma on päättynyt. Viiden tapahtumapäivän aikana Turun Aurajokirannassa ja toreilla nähtiin yli 600 yksittäistä esitystä Varvintorilla ja jokirannan esiintymispisteillä. Tapahtuman suuret avajais- ja pääjuhlat vietettiin Gatorade Centerillä.

Lauantaina Europeade-väki teki humpan maailmanennätystä. Vähintäänkin epävirallisen ennätyksen tekemiseen osallistui järjestäjien laskujen mukaan 20 181 henkilöä. Humppaa tanssittiin Varvintorin lisäksi myös Vaakahuoneella, Espositolla, Suomen Joutsenen luona sekä dbtl-festivaalialueella.

Tapahtumaan osallistui lähes 300 ryhmää 24 Euroopan maasta. Huolimatta siitä, ettei tapahtumaa ole aiemmin järjestetty Suomessa, yleisö löysi sen hienosti. Viiden päivän aikana yleisöä lasketaan olleen esiintymisissä ja muussa ohjelmassa, kuten avoimissa työpajoissa ja iltajameissa kaiken kaikkiaan 204 000.

– Keskiviikko yllätti meidät positiivisesti. Joki – Ån –esitys sai turkulaiset liikkeelle ja Varvintori ja jokiranta keräsi parikymmentä tuhatta katsojaa, iloitsee Europeaden projektipäällikkö Kimmo Hyyppä Turun kaupungilta.

Jo lauantain kulkuetta katsellessa oli selvää, että turkulaisten järjestelyt menivät nappiin. Hilu Toivonen-Alastalo kertoo järjestelyiden saaneen vuolaat kiitokset kansainväliseltä Europeade-komitealta.

– Upeat osallistujat valloittivat turkulaiset ja muun yleisön esityksillään ja hienoilla puvuillaan. Kiitos kaikille esiintyjille, jotka tulitte Turkuun, sanoo tapahtuman koordinaattori Hilu Toivonen-Alastalo.

Sunnuntain päätösjuhlassa nähtiin ryhmät esiintymässä vielä kerran yhdessä ja erikseen. Sykähdyttävimpiin hetkiin kuului lapsiryhmien letkis-tanssin yhteisesitys. Estradilla oli tanssimassa monta sataa lasta. Juhla päättyi suomalaisten kansantanssijoiden yhdessä esittämään juhlavalssiin.