JAA
Arkistokuva

Tulli tutkii Viinakauppa.eu-sivuston alkoholi- ja savukekauppaa. Kahden suomalaisen miehen epäillään syyllistyneen alkoholin välittämiseen Virosta Suomeen ilman vaadittavaa myyntilupaa ja jättäneen yli 350 000 euron arvosta veroja maksamatta.

Tulli kiinnitti viime kesänä huomiota nopeasti kasvavaan alkoholituontiin Virosta Suomeen Viinakauppa.eu:n toimituksina. Viinakauppa.eu-sivustojen toiminnan takana on Viroon rekisteröityjä yrityksiä, joiden vastuuhenkilöinä rikoksesta epäillyt miehet ovat.

Viinakauppa.eu-sivuston mainonta on ollut värikästä ja huomiota herättävää. Toiminta laajeni koko Suomen alueelle nopeasti kesän ja syksyn aikana siten, että tilaajia oli kaikkiaan yli 1500. Suurin yksittäinen tilaus on ollut yli 7000 euron arvoinen.

Tarkoituksenmukaista toimintaa

Viinakauppa.eu-sivusto mainosti toimintaansa siten, että he maksavat kaikki verot ja järjestävät tilauksien kuljetuksen. Esitutkinnassa on selvinnyt, että kyseessä on nimenomaan etämyynti, sillä Virossa Viinakauppa.eu:n taustalla oleva yritys tosiasiallisesti myös järjesti ja maksoi alkoholien kuljetuksen Suomeen. Epäillyt tai heidän yrityksensä eivät ole maksaneet veroja Suomessa ja esitutkinnan perusteella on epäiltävissä, etteivät he ole maksaneet veroja ja maksuja myöskään Virossa.

Esitutkinnan perusteella epäillyt olivat tietoisia valmistevero- ja alkoholilain säännöksistä ja Tullin ohjeista. Toiminta oli tarkoitus ajaa alas heti, kun tuotto on saatu maksimoitua ennen kuin viranomaiset pääsevät sen toimintaan käsiksi.

Epäillyt vangittuina

Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna mm. törkeästä veropetoksesta epäiltynä kaksi suomalaista henkilöä. Toinen heistä on luovutettu Suomeen Virosta EAW-menettelyllä.

Tulli epäilee veroja jääneen maksamatta yli 350 000 euroa. Epäiltyjen omaisuutta on saatu turvaamistoimien piiriin suurelta osin rikoshyödyn turvaamiseksi.

Taustaa

Valmisteverotuslain mukaan etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa Suomessa asuva yksityishenkilö ostaa toisesta EU-jäsenvaltiosta kulutukseen luovutettuja valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen. Valmisteverotuslain mukaan etämyynnissä verovelvollinen on etämyyjä tai tämän veroedustaja.

Valmisteverotuslain mukaisesta yksityishenkilön hankinnasta (etäostosta) puolestaan on kyse silloin, kun tuotteet hankkinut yksityishenkilö itse järjestää tuotteiden kuljetuksen Suomeen eikä myyjä tai kukaan tämän puolesta ole osallisena kuljetuksen järjestämisessä.