JAA

Tulli on paljastanut huumausaineiden salakuljetusorganisaation, joka on tuonut huumausaineita Suomeen ainakin vuoden 2014 lopusta lähtien. Organisaatio on tilannut huumausaineet TOR-verkon kautta ja levittänyt niitä pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Takavarikoitujen ja levitykseen päätyneiden huumausaineiden katukauppa-arvo on yli 860 000 euroa.

Tulli takavarikoi helmikuussa 2016 postitullissa lähetyksen, joka sisälsi 2 038 ekstaasitablettia. Rikoksen esitutkinnan aikana Tulli takavarikoi lisäksi kotietsinnöissä ja Suomeen saapumassa olevista postilähetyksistä yli 12 200 ekstaasitablettia, 104 grammaa kidemäistä MDMA-jauhetta, yli 1,9 litraa amfetamiiniöljyä, noin 238 grammaa kokaiinia ja 70,5 grammaa jauhemaista amfetamiinia. Takavarikoidut huumausaineet oli toimitettu Suomeen postin ja pikakuriiriyritysten välityksellä Hollannista.

Tullin esitutkinnassa selvisi myös, että huumausaineiden salakuljetusorganisaatio on salakuljettanut takavarikoitujen huumausaineiden lisäksi Suomeen 50 grammaa kokaiinia, lähes 950 grammaa kidemäistä MDMA-jauhetta, noin 1,5 litraa amfetamiiniöljyä ja yli 9 800 ekstaasitablettia.

Kuva: Tulli
Kuva: Tulli

Pitkälle suunniteltua toimintaa

Tullin esitutkinnassa kävi ilmi, että huumausaineiden salakuljetusorganisaatio on tilannut huumausaineita TOR-verkon kautta Suomeen ainakin vuoden 2014 joulukuusta lähtien. Tilatut huumausaineet lähetettiin Hollannista Itä-Uudellamaalla sijaitseviin osoitteisiin ja levitettiin eteenpäin pääasiassa pääkaupunkiseudulla.

Osasta maahantuoduista MDMA-jauheista on valmistettu Suomessa sitä varten hankitun tablettikoneen avulla ekstaasitabletteja, jotka välitettiin eteenpäin. Amfetamiiniöljystä valmistettiin Suomessa jauhemaista amfetamiinia. Maahantuodun ja täällä levitetyn huumausaineen määrää kuvaa se, että maahantuodusta amfetamiiniöljystä olisi saatu valmistettua yhteensä yli 10 kilogrammaa  35–40 prosenttista, jauhemaista amfetamiinia. Maahantuodusta MDMA-jauheesta olisi saatu valmistettua 7 000 ekstaasitablettia.

Tullin takavarikoimien huumausaine-erien katukauppa-arvo on noin 428 000 euroa ja esitutkinnassa selvitetyn, jo levitykseen päässeiden huumausaineiden katukauppa-arvo on arvion mukaan noin 438 000 euroa.

Rikoksesta epäiltynä on kuulusteltu Suomessa toistaiseksi viittä henkilöä ja kolme heistä on vangittuna. Tapauksen esitutkinta on pääosin valmistunut ja asia siirtynyt syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.