JAA

Homolomailu on kasvava ilmiö matkailussa. Homoihin ja muihin seksuaalivähemmistöihin erikoistuneiden hotellien ja matkailupalveluiden kirjo Euroopassa on kasvanut seksuaaliseen tasa-arvon takaavan lainsäädännön yleistyessä.

Nettimatkatoimisto ebookersin markkinointipäällikön Aki Juusolan mukaan asenneilmaston muuttuminen viime vuosina homoystävällisemmäksi Euroopassa on tosiasia.

– Matkailussa se näkyy homoihin erikoistuneiden matkailupalveluiden ja -tapahtumien räjähdysmäisenä kasvuna. On homoille tarkoitettua hiihtoviikkoa, risteilyä, kokkikurssia, Pride-tapahtumia ja vaikka mitä. Yleisesti voisi sanoa, että on tultu pitkä askel marginaalista kohti valtavirtaa, Juusola kertoo.

Homoystävällisistä paikoista puhuttaessa käytetään kansainvälisesti termiä LGBT-friendly, joka tulee sanoista lesbian, gay, bisexual and transgender.

Barcelonalainen homoihin erikoistunut hotelliketju Axel Hotels on kääntänyt ajatuksen nurinpäin ja mainostaa olevansa heteroystävällinen. Ebookers välittää Axel Hotellia muun muassa Berliiniin ja Barcelonaan.

Tervetullut olo ei aina ole itsestäänselvyys seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Niin kutsuttuun valtavirtaan kuuluvan hotellin vastaanottotiskin takaa kun saattaa saada paheksuvan katseen palatessaan illalla hotellille samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa.

Ebookers koosti listan tämän hetken homoystävällisimmistä matkakohteista.

1. Kööpenhamina

Ensimmäisenä maana maailmassa, Tanska antoi vuonna 1989 samaa sukupuolta oleville pareille mahdollisuuden rekisteröidä parisuhteensa. Kööpenhaminassa pitää sijaansa myös Euroopan vanhimpana pidetty homobaari Centralhjornet, jonka historia ulottuu 1950-luvulle asti. Vuonna 2014 Kööpenhamina nimesi kaupungintaloa reunustavan aukion sateenkaariaukioksi LGBT-hengessä. Tämä on se kulttuurinen ja institutionaalinen pohja, jolla kaupunki lepää. Siihen on kiva heitellä päälle super-coolin Vesterbron baarikierrosta, osallistua johonkin lukuisista queer-tapahtumista tai vain hengailla ja nauttia suvaitsevasta sivistyksestä.

Jatkuu seuraavalla sivulla…