JAA

Telia ja Nokia testasivat yhdessä 5G-verkkoa käyttämällä 3,5 GHz:n taajuusaluetta, joka on tulevaisuudessa kaupallisten 5G-verkkojen tärkein taajuusalue.

Esittely oli ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja se tehtiin Nokian kaupallisilla AirScale- ja AirFrame-ratkaisuilla, Telian tiloissa Helsingissä. Testissä näytettiin ensimmäistä kertaa, kuinka Nokian tekninen ratkaisu mahdollistaa 4G- ja 5G-verkon yhteiskäytönsekä verkon sujuvan vaihtumisen kuormituksen mukaan.

Telian ja Nokian yhteisessä testissä ohjattiin myös yhdessä toimivia robotteja, jotka tasapainottivat palloa levyn päällä. Robottien reaktionopeus havainnollisti, kuinka 4G- ja 5G-verkkojen nopeusero vaikuttaa robottien toiminnan viiveeseen. Testissä saavutettiin erittäin alhainen 1 millisekunnin viive 5G-verkossa.

– Testauksemme on esimakua tulevaisuuden ällistyttävän nopeasta mobiililaajakaistayhteydestä, jonka avulla voidaan vaikka liikuttaa robotteja tai itseohjautuvia autoja. Nämä ratkaisut vaativat toimiakseen mahdollisemman pientä viivettä tiedonsiirrossa, joka on mahdollista toteuttaa vain 5G-verkon avulla. Parhaimmillaan tulevaisuuden verkossa päästäänkin lähelle 1 millisekunnin viivettä, kuten tämän päivän testissämmekin”, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin.

– 5G tuo dramaattisia parannuksia verkon nopeuteen, kapasiteettiin ja viiveeseen. Tämä tehostaa monia sovelluksia ja mahdollistaa aivan uusia sellaisia. Yhteinen testimme Telian kanssa on osoitus siitä, kuinka 5G on vähitellen siirtymässä puheista todellisiin käyttökokemuksiin”, kertoo tutkimusjohtaja Lauri Oksanen Nokia Bell Labsista.

Testissä käytetty 3,5 GHz:n taajuus ei ole vielä vapaassa käytössä, mutta se saadaan todennäköisesti kaupalliseen käyttöön vuoden 2018 jälkeen. Testi toteutettiin Telialle myönnetyllä tilapäisellä radioluvalla.