JAA
Kauhuelokuva Ystävät hämärän jälkeen on julkaisunsa jälkeen kerännyt monia palkintoja ja tunnustuksia, muun muassa ensiluokkaisesta äänisuunnittelustaan. Elokuvan 10-vuotispäivän kunniaksi teknologiajätti Samsung ja palkittu äänisuunnittelija Per Sundström ovat kehittäneet mukautetun ääniraidan, joka auttaa kuuroja ja huonokuuloisia kokemaan elokuvan aiempaa paremmin.

Uudelleen suunniteltu ääniraita painottaa bassoääniä, jotka ovat tarpeeksi matalia ja vahvoja luodakseen tuntuvia värähdyksiä. Matalien taajuuksien ääniaallot luovat hitaita ilmanpaineen muutoksia, jotka myös keho voi tuntea, kun taas korkeat äänet ovat havaittavissa vain korvien avulla.

– Kuurojen henkilöiden muodostama vertailuryhmä on arvioinut ääniraidan ja auttanut meitä uudistamaan sitä. Olemassa olevia bassoääniä on nostettu ja muokattu, ja uusia matalia ääniä on myös lisätty tiettyihin kohtauksiin. Joissakin tapauksissa äänillä korostetaan shokkiefektejä ja katsojille toivottua rauhattomuuden tunnetta, joita aiemmin merkkasivat vain korkeat äänet, kertoo Per Sundström.

Uudistuneessa äänisuunnittelussa bassoääniä on esimerkiksi madallettu oktaavin verran tai niiden voimakkuutta on nostettu. Bassoäänten tunteminen saattaa vaatia myös katseluhetkellä tavallista enemmän äänenvoimakkuutta, joten muita ääniä on myös muokattu, jotta kuurot, huonokuuloiset ja kuulevat voisivat nauttia elokuvasta kotioloissa yhdessä.

– Ääni on avainasemassa vakuuttavan elokuvakokemuksen saavuttamiseksi, mutta kuulovammasta kärsivien kohdalla tämä elementti jää joko osittain tai täysin uupumaan. Olemassa olevan teknologian ja luovan äänisuunnittelun avulla voimme kuitenkin mahdollistaa vahvan kokemuksen yhä useammille, toteaa Magnus Nilsson, Samsungin myyntimies.

Eri puolilla maailmaa elää yhteensä yli 70 miljoonaa kuuroa ihmistä. Moderni teknologia luo mahdollisuuksia yhä useampien tarpeet huomioivaan kulttuuriin, kuten Ystävät hämärän jälkeen -elokuvan uusi ääniraita osoittaa. Erityisen hyödyllistä kuluttajalle on, että tämä uusi, vaikuttavampi elokuvakokemus voidaan saavuttaa kuluttajan omassa kodissa tutulta sohvalta käsin.

– Rakastan elokuvia, mutta olen aina jäänyt kuurouteni vuoksi paitsi ääniraitojen tarjoamasta kokemuksesta. Uudelleen miksattu Ystävät hämärän jälkeen -ääniraita avaa minulle kuitenkin uuden ulottuvuuden, jossa tunnen jännittävät tapahtumat kehossani. Tämä tehostaa huomattavasti elokuvakokemustani, kuvailee näyttelijä Amina Ouahid.

Ystävät hämärän jälkeen -elokuvan 10-vuotisjuhlan kunniaksi uusittu ääniraita on saatavilla SF Anytime -suoratoistopalvelun käyttäjille. Elokuva yhdistettynä Samsung Soundbar ja Subwoofer -äänentoistolaitteisiin tuo siis uudenlaisen elokuvakokemuksen kotisohville asti.