JAA

Hyönteiskokki Topi Kairenius julkisti tiistaina kehittämänsä neljän ruokalajin ’Coke and Insects’ -hyönteismenun, jossa kasvisuutejuoma Coca-Colaa käytetään ensimmäisen kerran gourmet-tason hyönteisruokien raaka-aineena.

Kairenius on yksi harvoista länsimaalaisista hyönteisiin erikoistuneista kokeista. Resepteissä on hyödynnetty Coca-Colaa sekä raaka-aineena että ruokien makua tasapainottavana makuparina.

Suomi ruokavallankumouksen länsimaisia edelläkävijöitä

Suomalaiset ovat Pohjoismaissa edelläkävijöitä hyönteisruokakulttuurin edistämisessä. Koskaan aikaisemmin länsimaissa ei ole käytetty Coca-Colaa gourmet-tason hyönteisruokien raaka-aineena. Varsinaisia hyönteisiin erikoistuneita kokkeja toimii länsimaissa vain yhden käden sormilla laskettava määrä.

– Suomessa ollaan kansainvälisesti vertaillen edistyksellisiä hyönteissyönnissä. Hyönteisruokailu on Euroopassa yleisintä Hollannissa ja Belgiassa, mutta Suomi pitää niiden jälkeen kolmossijaa. Pohjoismaissa olemme hyönteisruokakulttuurin kärjessä. Hyönteisruokia, joissa olisi käytetty raaka-aineena Coca-Colaa, ei ole tullut aiemmin vastaan. Innostuin mahdollisuudesta luoda uudenlaisia ruokalajeja, sillä Coca-Cola tasapainottaa monien hyönteisten luontaista aromia. Coca-Cola myös tekee uusista ruuista myös hieman helpommin lähestyttäviä, hyönteiskokki Topi Kairenius kuvailee.

 

Hyönteiset ovat ekologinen ravintovaihtoehto

Hyönteisten tuotantoon kuluu merkittävästi vähemmän luonnonvaroja kuin lihantuotantoon, ne tarvitsevat vain vähän tilaa ja niitä voidaan ruokkia sellaisilla rehukasvien osilla, joita ei syötetä eläimille. Niitä voidaan myös ruokkia elintarviketeollisuuden ruokajätteillä. Hyönteiset sisältävät hyviä rasvahappoja, proteiinia, vitamiineja, kuitua ja mineraaleja.

Maassamme ei vielä ole sallittua myydä hyönteisiä elintarvikkeeksi, mutta jo ensi vuonna EU:n asetus uuselintarvikkeista on muuttumassa. Toistaiseksi hyönteisiä myydään Suomessa keittiösomisteina, ja ensimmäisten hyönteiselintarvikkeiden odotetaan saapuvan kauppojen hyllyille syksyllä 2018.

Reseptit voit poimia talteen tästä.