JAA
Kuva: Arkisto

Sonera ja Nokia testasivat huippunopeaa 5G-mobiililaajakaistaa ja jopa 10 Gb/s nopeuteen yltävää kuparikaapelitekniikkaa.

Telia Company ja Nokia solmivat heinäkuussa 2016 yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on nopeuttaa Soneran verkon kehitystä kohti 5G:tä. Yhteistyön tavoitteena on pitää Sonera eturintamassa sekä nykyisissä että tulevaisuuden verkkoteknologioissa. Sonera ja Nokia toteuttavat yhteistyön puitteissa kokeiluja ja testejä, jotka mahdollistavat varhaisen 5G-valmiuden ja kaupallisten 5G-palveluiden tuomisen nopeasti Soneran asiakkaiden käyttöön.

Tulevaisuuden verkkojen kapasiteettihaasteita ratkaistaan sekä kiinteillä että mobiiliyhteyksillä. Sonera ja Nokia esittelevät tänään yhdessä mullistavia tulevaisuuden mobiili- ja kiinteän verkon ratkaisuja testaamalla sekä 5G-valmista verkkoa että XG-FAST-teknologiaa.

*Testissä 5G-valmis verkko toteutettiin kaupallisesti saatavilla olevalla Nokian AirScale-tukiasemalla. Nokian Cloud Packet Core -runkoverkkoratkaisu toteutettiin Nokian Airframe-datakeskuksella. Sonera ja Nokia testasivat 5G-yhteyksiä 4,5 gigahertsin taajuudella käyttäen MIMO-antennitekniikkaa. 

Testissä 5G-valmis verkko toteutettiin kaupallisesti saatavilla olevalla Nokian AirScale-tukiasemalla ja runkoverkkoratkaisulla*. Tekniikalla toteutettiin huippunopea, alhaisen viiveen 5G-mobiililaajakaistayhteys, jota käytettiin mm. Nokian OZO-virtuaalitodellisuuskameralla tehdyn materiaalin katselemiseen. 5G-yhteyksiä testattiin 4,5 gigahertsin taajuudella, ja testissä saavutettiin 4.5 GBit/s nopeuksia. Soneran 5G-testaus on hyvässä vauhdissa myös yhtiön omassa laboratorioympäristössä.

Sonera testasi myös Nokian XG-FAST-ratkaisua. XG-FAST on Nokia Bell Labsin kehittämä kiinteän laajakaistan teknologiakonsepti, jonka avulla jo olemassa olevia kuparikaapeleita voidaan hyödyntää nopeissa laajakaistayhteyksissä uuden kaapeloinnin sijasta. XG-FAST-teknologian avulla voidaan päästä jopa 10 Gb/s nopeuteen perinteisessä kuparikaapelissa hyvin lyhyillä etäisyyksillä. XG-FAST-teknologia sopiikin erinomaisesti muun muassaFTTB/Fiber to the basement -projekteille. XG-FAST-teknologian käyttö on järkevää esimerkiksi silloin kun suurelle alueelle halutaan huippunopea yhteys nopeasti ja kustannustehokkaasti hyödyntämällä jo olemassa olevia kuparikaapeleita.

– Tulevaisuuden verkkoratkaisuissa mobiilin ja kiinteän verkon tekniikat ja niiden yhteispeli on entistäkin tärkeämpää. 5G on avainroolissa esineiden internetin ja virtuaalisen todellisuuden ratkaisuissa, ja kaikkia kiinteän verkon hyödyntämistä edesauttavia teknologioita tarvitaan jo räjähdysmäisesti kasvavan mobiililiikenteen mahdollistamiseksi, sanoo Soneran verkkoarkkitehtuurista ja kehityksestä vastaava johtaja Timo Hietalahti.

Sonera ja Nokia kokeilivat menestyksekkäästi small cells-tukiasemaratkaisua Helsingissä 12.–14.8. järjestetyn Flow Festivalin verkkokapasiteetin laajentamiseksi. Pienen alueen kuuluvuuden tehokkaasti tuottavat tukiasemat ennakoivat 5G-teknologiaa, jossa tullaan hyödyntämään small cells-ratkaisuja suuremman kapasiteetin ja alhaisemman viiveen tarjoamiseksi.