JAA

Ranuan eläinpuistossa asustelevan majavanaaras Namin odotettiin toukokuun puolen välin tienoilla synnyttävän minä päivänä tahansa.

Nami kuitenkin sairastui. Se pysytteli majaville epänormaalisti ulkona, yhdessä paikassa täristen.

Kun majavanaaraan tila ei näyttänyt muutamassa päivässä kohentuvan, eikä se myöskään syönyt, oli pakko tehdä päätös keisarinleikkauksesta, jotta edes pennut pelastuisivat ja mahdollisesti myös emo itse.

Toivottiin, ettei  perjantai 13. päivä olisi Ranuan eläinpuistossa maineensa veroinen, vaan että leikkaus sujuisi hyvin ja majavaemo poikasineen saataisiin pelastettua.

Eläinlääkäri saattoi maailmaan neljä majavanpoikasta, jotka kaikki olivat hengissä ja näyttivät olevan valmiita syntymään; majavanpoikaset syntyvät ”valmiina”; niillä on karvapeite ja lattahäntä sekä silmät auki heti syntyessään.

ranun-majava-pysty

Poikaset jouduttiin ottamaan eläintenhoitajien huostaan, sillä emo oli edelleen hyvin heikko vielä monta päivää. Kuntouduttuaan se ei olisi tunnistanut poikasia omakseen, eikä olisi tuottanut maitoakaan.

Kriittiset ensimmäiset viikot ovat takana ja poikaset näyttäisivät kasvavan tasaisesti, mutta silti majavanpoikasten elämän alkutaival on vielä riskejä täynnä; ihmishoiva ei voi koskaan olla emon hoivan veroista.