JAA

Kaunistautuminen, kuten irtoripsien, ripsienpidennysten tai rakennekynsien laitto, kuuluvat monen pikkujoulusuunnitelmiin. Tarjolla on tavallisten ripsienpidennysten lisäksi hileripsiä, ripsienpidennyksiin tai rakennekynsiin liimattavia timantteja tai muita juhlavia koristeita, jotka houkuttelevat pikkujoulujuhlijaa. Koristautumisen seurauksena voi kuitenkin olla pikkujoulut pilaava allerginen reaktio, ihoärsytys tai ärtyneet silmät.

Ripsienpidennysten liiman sekä rakenne- ja geelikynsimassan akrylaatit ovat voimakkaasti ärsyttäviä aineita. Ne voivat aiheuttaa hengitystieoireita, ihoärsytystä tai allergisen reaktion. Ihottuma, kutina, hilseily ja luomien turvotus kuuluvat tyypillisesti allergisiin oireisiin. Voimakkaat reaktiot vaativat lääkärissä käyntiä, kertoo iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Allergia- ja Astmayhdistys kehottaakin miettimään, onko irtoripsien, ripsienpidennysten tai rakennekynsien otto tarpeellista. Jos ne kuitenkin päädytään ottamaan, kannattaa tekijän ammattitaitoon kiinnittää huomiota. Itse niitä ei ainakaan kannata ruveta laittamaan, ellei ole kouluttautunut tekijäksi.

Käytännössä ripsienpidennyksiä ja rakenne- tai geelikynsiä voi tehdä kuka vaan, ilman kunnollista koulutusta. Tuotteiden aineosista, asianmukaisesta tekotavasta tai hygienia-asioista ei tekijällä välttämättä ole riittävästi tietoa. Jos tekotavassa ei esimerkiksi noudateta huolellista hygieenisyyttä, voi seurauksena olla silmätulehdus tai kynsivallintulehdus, toteaa Merike Laine. Ammattitaitoisen tekijän valinta voikin siten pelastaa ripsienpidennysten tai rakennekynsien ottajan monilta ikäviltä yllätyksiltä.

Suurimmassa riskissä allergisoitumiselle ovat kuitenkin ripsien- ja kynsientekijät toistuvan altistumisen takia. Akrylaatit voivat aiheuttaa heille allergian lisäksi jopa ammattiastmaa. Ammattiastman oireita ovat hengenahdistus, pitkittynyt yskä ja hengityksen vinkuminen. Kunnollisesta suojautumisesta onkin ensiarvoisen tärkeää huolehtia heti alusta asti.

Lisää tietoa rakennekynistä ja kosmetiikka-allergioista löytyy Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen Kosmetiikan Allergiaportaalista. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksessä toimii myös valtakunnallinen maksuton iho- ja kosmetiikkaneuvonta, kosmetiikka@allergiahelsinki.fi, josta voi kysyä neuvoa kosmetiikka-allergioihin liittyvissä kysymyksissä.