JAA
Kuva: Hans905

Pariisi on valittu vuoden 2016 Earth Hour -pääkaupungiksi. WWF:n kansainvälisessä Earth Hour City Challenge -kilpailussa.

Kilpailuun osallistui 125 kaupunkia 21 maasta.

Voiton Pariisiin toivat muihin kaupunkeihin monistettavissa olevat toimenpiteet erityisesti liikenteen, rakennusten ja ruuan ilmastovaikutusten pienentämiseksi. Esimerkiksi kaupunkipyöräkonsepti on laajennettu myös autoihin ja skoottereihin, mikä on vähentänyt päästöjen lisäksi tuntuvasti myös kaupunkilaisten matka-aikoja. Sen lisäksi uusi Climate Agency tarjoaa kiinteistönomistajille kannustimia energiatehokkaisiin peruskorjauksiin, ja ruokajätteen kieltävä laki Ranskassa vauhdittaa siirtymää kohti kestäviä ruokavalintoja.

– Kilpailun koko tarkoitus on levittää innostusta ja parhaita käytäntöjä maasta toiseen päästöttömän kaupunkielämän mahdollistamiseksi. Pariisin valinta voittajaksi korostaa sen tärkeää roolimallin asemaa historiallisen ilmastohuippukokouksen jälkeen. Myös toista kertaa kärkisijoille selvinnyt Lappeenranta on vakiinnuttanut paikkansa maailman edelläkävijäkaupunkien joukossa, toteaa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Voittajan valitsi kansainvälinen asiantuntijaraati. Lappeenranta kamppaili kovassa seurassa, sillä mukana olivat esimerkiksi ilmastotyöstään tunnetut Vancouver ja Kapkaupunki, jotka ovat myös Earth Hour City Challenge -kilpailun aiempia voittajia. Lappeenrannan tavoite on olla jätteetön ja hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

– Lappeenrannan vahvuutena on siirtyminen uusiutuvaan energiaan. Kaupungissa on siirrytty uusiutuvaan kaukolämmöntuotantoon biomassan avulla. Lisäksi kaupungissa on voimakkaasti panostettu aurinkosähkön tuotantoon. Tuulivoimaa edustaa sisämaan suurin tuulipuisto ja Joutsenon alueella on vedyllä tuotettua kaukolämpöä. Kasvihuonekaasupäästöjä on alennettu 38 prosenttia vuodesta 1990, ja valtuuston vuonna 2009 hyväksymän ilmasto-ohjelman tavoitteet on saavutettu etuajassa, mainitsee ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.

WWF:n Earth Hour City Challenge -kilpailun 18 parasta kaupunkia (aakkosjärjestyksessä):

Belo Horizonte, Brasilia
Boulder, USA
Chiangrai, Thaimaa
Edmonton, Kanada
Hue City, Vietnam
Jakarta, Indonesia
Lappeenranta, Suomi
Montería, Kolumbia
Murcia, Espanja
Pariisi, Ranska
Petaling Jaya, Malesia
Quito, Ecuador
Rajkot, Intia
Santa Rosa, Filippiinit
Shenzhen, Kiina
City of Singapore, Singapore
Tshwane, Etelä-Afrikka
Uumaja, Ruotsi