JAA

Toisen kriisi on aina toiselle bisnes. Tällä kertaa pakolaiskriisi on bisnes niille, jotka vuokraavat valtiolle turvapaikkakeskuksia ja hätämajoituspaikkoja.

Ilta-Sanomien tekemän selvityksen mukaan nämä ajan ja tilanteen hermolla olevat suomalaisyrittäjät raapivat tuohta pakolaiskriisillä Suomessa.

Entisen Konnunsuon vankilan tiloissa toimii Joutsenon vastaanottokeskus. Vankilakiinteistö myytiin jo vuosia sitten jyväskyläläiselle Royal House Oy:lle, jonka omistaa kiinteistösijoittaja Tapani Rautiainen.

Rautiaisen Royal House -konserni teki tuoreimman tilinpäätöksen mukaan yli kahdeksan miljoonaa euroa voittoa vuonna 2014. Omaa pääomaa oli yhtiössä yli 19 miljoonaa euroa.

1447180759150
Kuva: Martti Kainulainen

Hullusta Porosta tunnettu Lapin matkailukeisarinna Päivikki Palosaari on yksi heistä, joka on toiminut tästä syksystä alkaen vastaanottobisneksen piirissä. Palosaari omistaa Koy Kemin Meripuistoholdingin, joka vuokraa SPR:n Lapin piirille tiloja hätämajoituskäyttöön. Kyseessä on entisen hotellin tilat.

1447180760884
Kuva: Sari Gustafsson

Mukaan pakolaisbisnekseen on lähtenyt myös turkulainen Tim Olin, joka teki yli 9 miljoonan euron pääomatulot vuonna 2011, kun hän myi yhtiökumppaninsa kanssa pikavippifirma Risicumin amerikkalaisyhtiölle.

Kuva: Jonny Holmeen, TS
Kuva: Jonny Holmén, TS