JAA
Kuva: Salvequick

Kesällä puuhatessa haavoja tulee helposti. Erityisesti perheen pienimmille, kun vaatekerrokset vähenevät, ja entistä suurempi osa ihosta on vailla vaatteiden antamaa suojaa. Tiesitkö, että haava paranee nopeammin laastarin alla kuin ilman laastaria? 

− Nykytietämyksen mukaan haavat paranevat nopeammin kosteassa laastarin alla kuin kuivassa ja ilmavassa ympäristössä, toteaa Orkla Care:n proviisori Sanna Tiainen :sta.

Kosteus edistää uusien solujen syntymistä ja vähentää arpeutumisen ja tulehduksien vaaraa.

− Nykyiset erikoislaastarit on valmistettu ohuesta ja joustavasta materiaalista, joka kapseloi haavan ja toimii ruven korvaavana varaihona. Tiettyjä laastareita voi käyttää myös suihkussa ja vesileikeissä, koska ne ovat täysin vesitiiviitä.

Proviisori Tiainen muistuttaa, että lasten haavat pitää puhdistaa erittäin huolellisesti.

−  Tulehtuneen haavan päälle ei saa laittaa laastaria, vaan se pitää hoidattaa kuntoon lääkärin ohjeiden mukaan.

Näin hoidat yleisimmät haavat ja hiertymät oikein.

Pintahaava

− Lasten yleisin haava kesäisin on pintahaava, joka tulee helposti, kun kaatuu esimerkiksi hiekkaan tai asfalttiin. Pintahaavan tunnistaa siitä, että siinä ihon pintakerrosta on raapiutunut pois, Tiainen kertoo.

Pintahaava hoidetaan huuhtelemalla lika pois. Jos haava on aivan ihon pinnassa ja näyttää siistiltä ja kuivalta puhdistuksen jälkeen, sen suojaksi riittää laastari.

Syvä ja kivulias pintahaava on hyvä suojata pikasiteellä tai tavallisella siteellä: pane haavan päälle haavaside ja kiinnitä se sideharsolla tai haavateipillä.

Artikkeli jatkuu seuraavalla sivulla.