JAA
Kuva: Hätäkeskuslaitos

Joulu on perhejuhla ja se näkyy myös hätänumeroon tulevissa ilmoituksissa. Ihmisten on hyvä tiedostaa, että juhlapyhinä apua on tarjolla sekä kiireellisiin viranomaistehtäviin että keskusteluapua vaativiin kriisitilanteisiin.

Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Niemisen mukaan hätänumeroon kuulumattomat puhelut lisääntyvät usein loppuvuoden juhlapyhinä kasvattaen hätäkeskuspäivystäjien työkuormaa. Kiireetöntä avuntarvetta varten on tarjolla myös erilaisia päivystäviä auttavia puhelimia.

– Ongelmat kotioloissa ja perhepiirissä korostuvat juhlapyhinä hätänumeroon soitetuissa puheluissa. Esimerkiksi jouluun liittyy paljon odotuksia ja ilmapiiri kotioloissa voi helposti kärjistyä aiheuttaen riitoja. Liiallinen alkoholinkäyttö, ahdistus, mielenterveysongelmat, taloudelliset paineet ja stressi voivat monissa kodeissa varjostaa pyhien viettoa. Eri järjestöjen ylläpitämistä puhelimista saa helpotusta tällaisiin keskusteluapua vaativiin ongelmiin, Nieminen opastaa.

Erilaisissa hätä- ja kriisitilanteissa on hyvä tunnistaa tilanteet, milloin hätänumeroon soitetaan.

– 112:een soitetaan hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua eli poliisi- pelastus-, sosiaali- tai terveystoimen yksiköitä. Henkeen ja terveyteen liittyvät hätätilanteet tunnistetaan hyvin, mutta esimerkiksi sosiaalitoimen alaan kuuluvissa viranomaistehtävissä, kuten kiireellisissä lastensuojeluasioissa, voidaan helposti jättää soittamatta hätänumeroon, Nieminen tarkentaa.

Tiedustelusoitot vievät aikaa todellisilta hätäpuheluilta.

– Mahdollisiin sähkökatkoihin liittyvät kyselyt eivät kuulu hätänumeroon vaan paikallisille sähkölaitoksille. Uuden vuoden alla taas on hyvä muistaa, että ilotulitteiden käyttölupaa ei tiedustella hätänumerosta. Paikalliset pelastuslaitokset antavat ilotulitteiden käytön opastusta tarvittaessa, Nieminen muistuttaa.

Hätänumeroon 112 kuulumattomiin puheluihin käytetty aika voi pahimmassa tapauksessa viivästyttää todellisessa hädässä olevan henkilön avunsaantia.

Tiedosta ja ennaltaehkäise vaarat

Vaikka suurin osa ihmisistä rauhoittuu juhlapyhien viettoon, ei todellisilta hätätilanteiltakaan vältytä. Kotona vaaratilanteita aiheuttavat perinteisesti varomaton kynttilöiden polttaminen, kinkun paistaminen ja perheväkivallan lisääntyminen. Juhlinta yhdistettynä koviin pakkasiin sekä ilotulitteiden käyttö pitävät hätälinjan vilkkaana erityisesti vuodenvaihteessa.

– Tapaturmat, onnettomuudet, ilkivalta sekä pahoinpitelyt ovat osa arkeamme. Ne voivat osua kenen tahansa kohdalle, yleensä yllättäen ja varoittamatta. Siksi onkin tärkeää, että jokainen meistä kiinnittää huomionsa tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn. Kyse on pienistä arjen teoista ja valinnoista, joilla jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta, Nieminen muistuttaa.

Auttavat puhelimet löytyvät kootusti täältä, www.puheet.net.