JAA

Maailma on yhtä juhlaa. Tätä mieltä on ainakin nettimatkatoimisto ebookersin markkinointipäällikkö Aki Juusola, jonka mielestä karnevaalit materialisoivat täydellisesti loman idean.

– Lomassa on kyse irtiotosta. Lomalla halutaan nauraa. Arki käännetään nurin päin. Harmaa haluaa räiskyä väreissä, hiljainen huutaa ja huutaja hiljentyä. Asetelmia käännetään ylösalaisin, Juusola tietää.

Samasta on kyse ympäri maailmaa järjestettävissä karnevaaleissa ja kaiken maailman kansanjuhlissa. Niissä virallinen kulttuuri ja karnevalisoitu kulttuuri asettuvat vastakkain ja vallitsevia käsityksiä haastetaan karnevaaliin olennaisesti kuuluvalla nauramisella. Pyhä muuttuu maalliseksi ja maallinen pyhäksi. Kansanjuhlille ominainen pukeutuminen toimii siirtymäriittinä ja vapauttaa totutuista rooleista.

Ebookers kokosi listan niistä juhlista, joissa on syytä käydä ennen elämän ehtoopuolta.

1. Día de Muertos, Meksiko

Jos se kelpaa James Bondille, on sen kelvattava meillekin. Uusin James Bond -elokuva alkaa kohtauksella kuolleiden päivästä, Día de Muertos. Kyseessä on Meksikossa satoja vuosia vietetty kuolleiden muistopäivä, jonka symboli on pääkallo ja oranssit isosamettikukat. Kadut täyttyvät pääkallonaamioituneista luurangoista ja tunnelma on kuin Venetsian karnevaaleilla, mutta joku on muuttanut ääniraidaksi Prodigyn “Voodoo People”. Toimii.

2. Venetsian karnevaali, Italia

Maailman vanhimpia yhtäjaksoisesti pidettyjä kansanjuhlia. Ensimmäinen kirjallinen maininta Venetsian karnevaaleista on vuodelta 1094. Ajatuksena oli ja on edelleen hauskanpidolle ja juhlinnalle omistetut naamiaiset, jotka mahdollistavat myös alemmille kansanluokille samankaltaisen irstailun, joka on ominaista ylemmille kansanluokille. Sadunomaisia tunnelmia sadunomaisessa ympäristössä.

3. Oktoberfest, Saksa

Tämä juhla on niin suomalainen, että sen on oltava saksalainen. Oktoberfest on Münchenissa pidettävä kaksiviikkoinen olutfestivaali, jonka tarkoituksena on juoda paljon olutta. Maailman suurin kansanjuhla, jolle osallistuu vuosittain noin kuusi miljoonaa ihmistä. Kalapuikkoviiksiä, avonaisia kaula-aukkoja ja olutta, olutta, olutta.

4. Holi, Intia

Holi on väreille ja rakkaudelle omistettu kevätjuhla. Pitääkö lisätä vielä jotain? Ai, no se on hindujuhla, jossa hassutellaan tanssimalla ja heittelemällä värijauhetta kenen tahansa ylle. Muistatteko, kun olitte lapsia ja rakastitte sotkemista? Ai ette. No, se lapsi teissä muistaa yhä ja herää iloon Holissa. Se tuntuu hyvältä. Bonuksena ehkä vuoden värikkäimmät Instagram-kuvat ilman filtteriä.

5. Harbinin kansainvälinen lumi- ja jääveistosfestivaali, Kiina

Maailman kauneinta kertakäyttötaidetta. Pohjois-Kiinassa sijaitsevassa Harbinin kaupungissa vuosittain järjestettävä lumi- ja jääveistosnäyttely palauttaa uskon ihmiseen. Meillä on voima luoda ja tuhota. Valinta on sinun. Harbin on luomisvoiman Mikä-Mikä-Maa ja osoittaa henkeäsalpaavalla kauneudellaan, että aina kannattaa rakentaa ja panostaa kauneuteen, uudestaan ja uudestaan. Kaikki kiertää.