JAA

Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ”nakit ja muusi” -paloiksi. Vappuna nakit ja muusi -palojen riski kohoaa kahdesta syystä. 

Vapun tienoilla keittiöpalojen riski kohoaa, kun kodeissa paistetaan munkkeja vapun kunniaksi. Kuumaa munkinpaistorasvaa salakavalampi paloriski liittyy kuitenkin öiseen kokkailuun.

– Munkkeja paistaessa tulipalon riskiin varaudutaan yleensä hyvin, koska jokainen tietää, että kuuman rasvan kanssa ei ole leikkimistä. Munkinpaistopaloja useammin tulee vastaan tilanteita, että liedelle unohtunut ruoka aiheuttaa tulipalon, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela vakuutusyhtiö Ifistä kertoo.

Etenkin yöllä alkaneiden ruoanlaittopalojen taustalta paljastuu usein alkoholi.

– Tyypillisesti maistissa oleva juhlija päättää kokata itselleen yöpalaa ennen nukkumaanmenoa. Uni kuitenkin vie voiton, ja käristynyt ruoka liedellä johtaa savuvahinkoihin ja pahimmillaan tulipaloon, Koskela jatkaa.

Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä

Munkinpaistokauden alkaessa kodin alkusammutusvälineet kannattaa huolehtia kuntoon. Joka kodin alkusammutusvälineisiin kuuluvat ainakin sammutuspeite ja käsisammutin. Munkinpaistorasvaa ei saa sammuttaa vedellä, vaan liekki pitää tukahduttaa kattilan kannella tai sammutuspeitteellä.

Kaikkiin makuuhuoneisiin ja ulko-ovelle johtavalle reitille tulee asentaa toimiva palovaroitin. Kaksikerroksiseen asuntoon kannattaa lisäksi asentaa varoitin portaikon yläpäähän. Jos alakerrassa syttyy tulipalo asukkaiden nukkuessa, palovaroitin herättää ajoissa.

Saatavilla on myös turvavarusteita, joita kannattaa hankkia etenkin muistisairaiden senioreiden ja lapsiperheiden koteihin. Esimerkiksi älypalovaroitin ja liesivahti katkaisevat sähkövirran automaattisesti ja estävät näin tulipalon.

Tulipalon sattuessa ei kannata ryhtyä urotekoihin.

– Jos on pienintäkään epäilystä siitä, ettei palon sammuttaminen onnistu yksin, on olennaisinta pelastaa itsensä sekä muut kotona olijat ja varoittaa muita lähistöllä.