JAA

Miten loihtia herkullinen juhlaruoka, joka sopii myös erityisruokavalioon? Ruoka-asioihin erikoistunut Allergia- ja astmaliiton paikallisyhdistys Pirkanmaalla muistuttaa, että useimmat ohjeet on helppo muuntaa kaikille sopivaksi.

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys on laatinut useita vaihtoehtoisia ohjeita perinteisiin jouluruokiin. Kookosmaidosta tehty joulupuuro sopii niin maitoallergiselle kuin vegaanille, viljoja ja gluteenia välttäville voi tehdä lanttulaatikon ja piparkakut riisijauhoilla.

– Ruoat ovat aivan yhtä maukkaita, vaikka ohjetta pitäisi muuttaa erityisruokavalion vuoksi. Korvaavien tuotteiden koostumus on joskus hieman erilainen ja siksi ohjeita kannattaa kokeilla ennen varsinaista juhla-ateriaa, valtakunnallinen ruoka-allergianeuvoja Tuula Jokinen Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksestä ohjeistaa.

Viljat, maitotuotteet ja kananmuna herättävät usein kysymyksiä. Ne ovat tyypillisiä ruoka-allergioiden aiheuttajia ja toisaalta niitä on myös melkein joka ruoassa.

– Vehnä, ohra ja ruis on helppo korvata esimerkiksi gluteenittomalla kauralla, riisillä, tattarilla tai maissilla. Maidollekin on vaihtoehtoja: kaura-, riisi-, soija- ja mantelijuoma sekä kookosmaito sopivat kaikki maitoallergiselle, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys neuvoo.

– Juuston sijaan voidaan käyttää Cheezly-soijavalmistetta ja kananmuna on helppo korvata hedelmä- tai juuressoseella. Kananmunalle on myös korvaava NoEgg-tuote, jota myydään hyvin varustetuissa ruokakaupoissa ja verkkokaupoissa.

Lievän allergian takia ei pidä välttää
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys painottaa, että mitään ruoka-ainetta ei pidä välttää lievien allergiaoireiden takia. Turha välttäminen voi jopa pahentaa allergiaa ja se voi myös vaarantaa tärkeiden ravintoaineiden saannin.

Sen sijaan vakava ruoka-allergia täytyy ottaa vakavasti. Siedätyshoitoa ei tehdä kotikonstein, sillä pisarakin allergeeniä voi aiheuttaa henkeä uhkaavan reaktion. Jos kyseessä on vakava allergia, ruoanlaitossa täytyy olla erityisen huolellinen, ettei allergiselle tarjottavaan ruokaan sekoitu vahingossakaan allergisoivaa ruoka-ainetta.

Kokeile kookosriisipuuroa ja taatelipipareita!

Kookosriispuuro, neljälle
5 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
0,5 tl suolaa

Kiehauta vesi ja lisää riisi. Keitä 3 minuuttia.
Lisää kookosmaito ja keitä 10 minuuttia. Sekoittele välillä. Käännä levy
pois päältä ha hauduta kuumalla levyllä vielä 10 minuuttia. Lisää lopuksi suola.

Taatelipikkuleivät, n. 60 kpl
125g taateleita
1 dl vettä
125 g maidotonta margariinia
1,5 dl sokeria
1 tl soodaa
2 dl maissijauhoja
2 dl tattarijauhoja

Taikina kannattaa tehdä edellisenä päivänä. Pilko taatelit palasiksi ja laita ne kattilaan.
Lisää neste ja kuumenna kiehuvaksi.
Ota kattila levyltä ja lisää rasva ja sokeri. Sekoita hyvin. Anna hiukan jäähtyä ja vatkaa kuivat aineet sekaan.
Leivo taikinasta ohut tanko. Leikkaa n. sentin viipaleita. Paina haarukalla ristiin kuviot pintaan. Paista 180 °C, n.15 min.