JAA

Museoviraston Kuvakokoelmat on digitoinut 350 valokuvaamo Atelier Daniel Nyblinin studiokuvaa vuosilta 1877-1878.

Pahville liimattuja, pienempiä käyntikorttikuvia ja hieman isompia, postikortin kokoisia kabinettikuvia jaettiin ystäville ja sukulaisille, niitä vaihdettiin ja kerättiin albumeihin. Nyt upeita käyntikortti- ja kabinettikuvia voi katsoa Kuvakokoelmat.fi-palvelussa.

Norjalainen Daniel Nyblin (1856-1923) saapui Helsinkiin vuonna 1875. Aluksi hän oli tanskalaisen Charles Riisin valokuvaamossa apulaisena, mutta jo vuonna 1877 hän perusti Helsinkiin oman ateljeen.

Nyblin kuvasi ateljeessaan pääasiassa käyntikorttikuvia ja kabinettikuvia.

Retusoija paranteli lasilevylle otettua kuvaa, se vedostettiin ja rajattiin. Pahville liimattuja, pienempiä käyntikorttikuvia ja hieman isompia, postikortin kokoisia kabinettikuvia jaettiin ystäville ja sukulaisille, niitä vaihdettiin ja kerättiin albumeihin.

Elämän käännekohdat haluttiin ikuistaa valokuviin, esimerkiksi lapset, häät, syntymäpäivät ja hautajaiset. Viimeinen muotokuva voitiin ottaa kuolinvuoteella tai jo arkussa. Vainaja saatettiin myös kuljettaa valokuvaamoon viimeistä muistoa varten.

Nyblinin ateljeen valokuvista löytyy 1800-luvun lopun helsinkiläisiä ja sen ajan merkkihenkilöitä. Kun valokuvat halpenivat, yhä useammalla oli mahdollisuus otattaa muotokuva. Nyblinin valokuvaamo menestyi hyvin. Liikettä hoidettiin useamman sukulaisen voimin, ja Nyblinin nimeä kantavia valokuvaamoja perustettiin Turkuun, Poriin, Vaasaan ja Viipuriin.

Atelier Nyblinin kokoelmasta digitoituja kuvia on Museoviraston Kuvakokoelmissa rajattu alkuperäisen käyntikortti- tai kabinettikuvan mallin mukaiseksi. Korjaamalla värejä, vaurioita ja retusointeja pyrittiin siihen, että digitaalinen kuva vastaisi mahdollisimman tarkasti omana aikanaan vedostettua käyntikorttikuvaa. Digitoidut lasinegatiivit ovat harvinaisia märkälevykuvia. Konservaattori puhdisti märkälevyt, jotta digitoinnin lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Puhdistus ja uudet suojamateriaalit parantavat myös alkuperäisen aineiston säilyvyyttä tuleville sukupolville.