JAA
Moni lemmikkieläimen omistaja on varmasti huomannut, että kun koiralla on kiima-aika, se vuotaa emättimestään verta kuten ihminen kuukautisten aikana. Mistä tämä oikein johtuu?

Ihmisillä kuukautisvuodoksi kutsutaan lisääntymisikäisillä naisilla säännöllisin väliajoin tapahtuvaa verenvuotoa, joka tulee kohdusta. Ihminen ovuloi yleensä 12–14 päivää ennen kuukautisten alkamista, joka tarkoittaa munasolun irtoamista munasarjasta. Tällöin ihminen voi tulla raskaaksi. Jos munasolu ei kuitenkaan hedelmöity, se ei kiinnity kohdun limakalvoon vaan poistuu irtautuvan limakalvon mukana kuukautisvuodon aikana.

Eläimillä ei tapahdu vastaavaa, vaikka ne vuotaisivatkin “kuukautisverta”. Ihmistä vastaavaa kuukautiskiertoa tapahtuu vain itäapinoiden heimoon kuuluvilla ihmisapinoilla. Muilla eläimillä mm. koirilla, hevosilla ja karhuilla, joilla esiintyy vuotoa kiima-aikana, liittyy vuoto naaraan sukupuolielinten hormonaalisiin muutoksiin, jotka ovat välttämättömiä munasolun hedelmöityksen onnistumiseksi.

Eläinten kiiman laukaisevat tyypillisesti lämpötilan muutokset ja päivän pituuden vaihtelut. Lauhkeiden ja kylmien seutujen nisäkkäillä on tavallisesti tämän vuoksi vain yksi kiima-aika vuodessa. Näillä nisäkkäillä tiineeksi tuleminen onki erittäin todennäköistä. Varsinaisille eläinten kuukautisille ei ole siten mitään tarvetta.