JAA

Internetiä on viikonlopun ajan puhuttanut kuvan omituinen sarvipää.

Se näyttää muuten aivan tavalliselta antiloopilta, mutta mutta se muistuttaa myös hieman muurahaiskarhua…

Kuva: Rotislav Stach/picture-alliance/dpa/AP Images

Kyseessä ei ole mutantti, vaan Saiga-antilooppi. Se on onttosarvisiin kuuluva, Euraasian aroilla elävä sorkkaeläinlaji. Saiga on nimittäin äärimmäisen uhanalainen voimakkaan metsästyksen vuoksi.

Saiga-antiloopit ovat aikoinaan olleet laajalle levinneitä Itä-Euroopan ja Keski-Aasian aroilla Karpaateilta ja Kaukasukselta Mongoliaan saakka. Nykyisin niitä on enää harvoilla alueilla Venäjän Kalmukiassa,Kazakstanissa ja Länsi-Mongoliassa.

Metsästys ei ole saigojen ainoa kuolemanloukku. Myös kokonaisten Saiga-populaatioiden on havaittu joukkokuolleen mystisesti. Esimerkiksi toukokuussa 2015 kolmannes maailman kaikista Saigoista kuoli.

Suurin tuhoutunut lauma koostui 60 000 antiloopista, jotka kaikki kuolivat. Joukkotuhot tapahtuvat niin nopeasti ja tappavat suurenkin laukan kokonaan, että arvioidaan, että kyseessä ei voi olla tartuntatauti. Yksi arvelu syyksi on jokin antiloopeissa oleva bakteeri, joka aktivoituu tappavaksi tietyissä oloissa.

Toinen arvelu on hernekasvien ja sinimailasen hyvä satokausi sateisen ja lämpimän kelin johdosta. Tällöin näitä hajoittavat bakteerit tuottaisivat niin runsaasti kaasua saigojen suolistossa, että saigat kuolisivat ähkyyn.