JAA

Madventures-kaksikko Tuomas Milonoff ja Riku Rantala julkaisevat Mad Music – Musiikin maailma -kirjan 21. lokakuuta. Opus on järjestyksessään jo kaksikon kahdeksas tietokirja.

Miksi musiikki innoittaa urheiluun, juhliin, seksiin ja vallankumouksiin? Onko ihmiskunta ylipäänsä olemassa musiikin ja taiteen tähden? Mitä musiikki on ja mistä laulut ihmiselle tulevat? Mitkä ovat maapallon eri kolkkien parhaat musiikkityylit? Muun muassa näihin kysymyksiin etsii vastauksia Mad Music.

– Suomesta puuttui kirja, joka kokoaa yksiin kansiin sen ainoan yhteisen kielen, jota koko ihmiskunta ymmärtää. Siis maailman parhaan musan! Mad Musiciin keräsimme sen kaiken Detroitin teknosta Thaimaan funkkiin, kalevalaisesta runonlaulusta indonesialaiseen metalliin ja turkkilaisesta psykedeliasta afrikkalaiseen hiphoppiin, Riku Rantala kertoo.

Mad Music paukuttaa päähämme musiikin voiman ja todellisen olemuksen, jolla ei ole mitään tekemistä kaupallisuuden irvokkaimpien ilmentymien kanssa. Kirjan sivuilla Riku ja Tunna tapaavat muusikoita, tuottajia ja tieteen tekijöitä, ja sen hartaudella internetiin koostetut soittolistat opastavat lukijan maailmamme musiikin hämyimmille poluille.

Mad Music esittelee musiikkia ja sen merkitystä ihmiskunnalle huikean kirjon kautta, saamelaisten joikusta šamaanien transsirummutukseen ja Australian aboriginaalien pyhiin lauluihin, lattarirytmeistä Intian Bollywood-masalaan ja eurooppalaiseen elektroon. Kirja kannustaa lukijoitaan avaamaan silmät ja korvat, sillä mikään ei yhdistä ihmisiä niin kuin nuotion ääressä hyräilty yhteinen melodia tuhansien tähtien alla.

Kirjan yhteydessä julkaistaan myös sinkku, jonka sävelistä ja sanoista Rikun ja Tunnan kanssa vastaavat rap-artisti Paleface ja tammikuussa 2016 traagisesti menehtynyt säveltäjä Zarkus Poussa. Hajotkaa pakkaseen -single on saatavilla 21. lokakuuta kaikista digitaalisista kauppapaikoista ja myös vinyyliversiona kirjan erikoispainoksen mukana.

– Jotta kirja myös soisi, päätettiin tehdä edesmenneen hovisäveltäjämme Zarkus Poussan kanssa siihen biisi, aitoon Jamaika-stailiin seiskatuumainen sinkku. Mukaan reissuun saatiin vielä kaksi suomalaista kärkirunonlaulajaa eli Paleface ja Asa. Biisi on kunnianosoitus kaikille maailman musiikkikulkureille, Tunna Milonoff sanoo.