JAA

1889 yleisölle avattu Eiffel-torni on yksi Pohjois-Euroopan tärkeimmistä nähtävyyksistä ja kuvatuimmista kohteista.

Sen 324 metrin korkeudessa sijaitsevalle huipulle pääsee nykysin kätevästi hissillä, mutta kiipeilijä James Kingston halusi valloittaa rautarakennelman aivan toisella tavalla.

– Haaveenani oli ollut jo pitkään valloittaa Eiffel. Suunnitelmaani kuului mennä hissillä toiselle tasanteelle ja kiipeä sieltä tornin huipulle, kiipeilijä paljasti.

Kingstonin suunnitelmat kuitenkin muuttuivat kiipeilytilanteen ollessa käsillä, marraskuun alussa.

– Minulla ei ollut aikaa. Torni oli vartioitu, joten päätin lähteä alhaalta asti. Kiipesimme noin kello yhden aikaan aamuyöllä, jolloin vartiointi on heikointa. Kun olimme päässeet 20 metrin korkeuteen, alkoi tilanne näyttää hyvältä ja pahin oli ohi, Kingston jatkaa.

Vartijat kuitenkin huomasivat tornin rakenteihin kuulumatonta liikehdintää ja partioivat hetken ylempiä kerroksia. Vasta aamulla klo 9.00 vartijat nappasivat Kingstonin kiinni, mutta mies oli jo ehtinyt ylös torniin.

Kingston passitettiin poliisilaitokselle, jossa häntä kuulusteltiin kuuden tunnin ajan. Hän pääsi kuitenkin pois ilman lunnasvaateita ja lupasi olla kiipeämättä nähtävyyteen uudelleen seuraavan kolmen vuoden aikana.

Katso huimaava video kiipeilystä tästä.