JAA

Helsingin kaupungin teknologiastartupeja ja julkisten digitaalisten palveluiden kehittämistä tukeva yhteistyön kulttuuri on nostanut Helsingin kolmannelle sijalle kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa arvioitiin 40 kaupungin hallinnon saavutuksia yrittäjyyttä ja innovaatioita tukevan ympäristön luomisessa avoimuuden, infrastruktuurin ja johtajuuden osalta. Tutkimuksen toteuttivat Accenture, Nesta ja Future Cities Catapult.

CITIE (City Initiatives for Technology, Innovation and Entrepreneurship) -tutkimusraportin mukaan yksi tärkeimmistä tekijöistä innovaatiomyönteisen kulttuurin luomisessa on digitaalisten kanavien hyödyntäminen sekä laadukkaiden palveluiden tarjoamiseen kaupungin asukkaille että aktiiviseen vuorovaikutukseen asukkaiden kanssa. Vertailussa menestyneitä kaupunkeja yhdisti myös avoimuus, yrittäjähenkisyys ja yhteistyö erilaisten julkishallinnon ulkopuolisten toimijoiden, kuten startupien kanssa.

– Helsingin menestys osoittaa, että pienemmätkin kaupungit voivat rakentaa tuloksekkaasti innovaatiota ja yrittäjyyttä ruokkivan ympäristön. Panostamalla digitalisaatioon ja ennakkoluulottomaan yhteistyöhön teknologiastartupien kanssa myös suomalaiset julkishallinnon organisaatiot voivat rakentaa ekosysteemin, joka kilpailee maailman suurimpien kaupunkien kanssa, toteaa Frank Korsström, Accenturen Suomen ja Pohjoismaiden toimitusjohtaja.

CITIE-raportissa Helsingin edelle nousivat vain New York ja Lontoo. Viiden kärjestä löytyvät myös Barcelona ja Amsterdam. Raportissa kehuja saivat erityisesti Helsingin digitaalisten palvelujen kehittämiseen tarkoitetut alustat, kuten avoimeen dataan perustuva Helsinki Loves Developers ja CitySDK. Myös Helsingin julkisen liikenteen mobiilipalvelut saivat kiitosta.