JAA

On kulunut tasan kymmenen vuotta siitä, kun Pertti Jarlan sarjakuva Fingerpori alkoi ilmestyä säännöllisesti. Kummallisen suomalaiskaupungin asukit ovat ilahduttaneet ja ihmetyttäneet lukijoita niin Suomessa kuin Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä ja Tanskassa, jossa tosin Fingerporia pidettiin ”liian outona”.

Erilaisia Fingerpori-aiheisia teoksia on myyty Suomessa yli puoli miljoonaa kappaletta. Suomen Kustannusyhdistyksen tuorein Bestsellerit-tilasto vuodelta 2016 osoittaa, että Jarlan sarja on vahvasti voimissaan. Kahdestakymmenestä myydyimmästä sarjakuvakirjasta peräti yhdeksän on Fingerporia.

Kymmenennen Fingerpori-kokoelman kantta koristaa virka- ja jäynämies Jorma Suoron pää. Nimensä mukainen venkula on yksi Fingerporin vakiohahmoista. Suoro on kunnostautunut erityisesti kelvottomien kiinteistöjen välittäjänä.

Kirjan stripit on jälleen valikoinut Jarla itse, ja esipuheen kirjoittanut pitkän linjan kuvaintulkitsija, sarjakuvaneuvos Asko Alanen. Hän toteaa, että kymmenessä vuodessa Fingerpori on kasvanut kiinteäksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Alasen mukaan fingerporilaiseen tilanteeseen joutuminen on nykyään jokapäiväistä.

Fingerporin 10-vuotisjuhlavuoden avaa lauantaina 11. helmikuuta 2017 Fingerpori 10 -teoksen julkistaminen Porvoon Å-fest -sarjakuvatapahtumassa. Samalla korkataan Fingerpori-oluen uusi tuleminen, ja kuvien piirtäjä Pertti Jarla saa omaan nahkaansa uuden kuvan tatuoinnin merkeissä. Tatuointistudio Electric Wonderlandissa järjestettävä tilaisuus on tarkoitettu täysi-ikäisille (K-18), sillä samalla lanseerataan Pyynikin käsityöläispanimon tuottama Fingerpori-olut.