JAA

22 vuotta vanha dinosaurusbrändi jatkuu 14 vuotta edellisen osan jälkeen – ja se sytyttää edelleen.

Jurassic World palaa Isla Nublarille, saarelle jossa kaikki alkoi parikymmentä vuotta sitten. Puisto on parsittu ja se on ollut hyvässä nousussa jo 10 vuoden ajan. Kaikki sujuu kuin rasvatun dinonsuolen käyttö, mutta arvaahan sen mitä rajojaan kokeilleen ihmisen, T-Rexistä ja joukosta muita tappajaliskoista jalostetun uuden nähtävyyden tuumii tekevän – sehän alkaa popsimaan ihmisiä tietysti – huvikseen.

Uudessa huvipuistossa päästään liikkumaan vapaammin palloaluksen muodossa.

Jurassic World on massiivinen 3D-seikkailu dinosaurushuvipuistoon, joka vääntää viihdenupit maksimiin. Siinä on hyvä casting, hienot tehosteet ja stereoskooppinen 3D näyttää myös maukkaalta.

Siinä on kuitenkin yksi iso ongelma – se on elokuva, jonka me kaikki Jurassic Park -fanit olemme jo nähneet aikaisemminkin. Jurassic World nimittäin toisintaa lähes täysin Jurassic Parkin tarinan, koukerot ja kuviot – pääpiirteittäin. Onhan yksityiskohdat ja juoni yleisesti aivan tuore, mutta kaari on identtinen ensimmäisen leffan kanssa. Hahmotkin ovat suurinpiirtein samanlaisia. On muinaishirviöistä kaiken tietäviä asiantuntojoita, riiteleviä sisaruksia ja satunnaisia kusipäitä. Mikään ei oikeastaan yllätä.

…palloalus ei kuitenkaan kestä jättiläisten vihaa.

Jurassic World on sliti hyvä leffa ja se kannattaa katsoa aivot täysin narikassa. Se on todella laadukas viihde-elokuva, jonka parasta antia on ehdottomasti sen loppukohtaus. Penkkiin nimittäin liimautuu kiinni kuin ikkunaan liiskattu kärpänen sen jälkeen kun puiston ovet elokuvassa teljetään säppiin.

Blu-rayn ekstroista löytyy kiitettävästi kulissientakaista aineistoa, joihin koukuttuu vähemmästäkin. Kliseisen kuivakat haastattelut ovat kuitenkin pakollinen paha, johon soisi vihdoin realitymaisempaakin lähestymistapaa.

KE/XTV