JAA
Sanapari elektroninen urheilu herätti vielä joitakin vuosia sitten lähinnä hilpeyttä. Ovatko ”nörtit” nyt päättäneet kutsua pelisessioitaan urheiluksi? Moni tietokonepelejä pelannut on varmasti osallistunut LAN- eli Local Area Network -tapahtumiin jo vuosikausia sitten esimerkiksi Starcraftin parissa, eikä näitä pelisessioita voinut hyvällä syylläkään verrata urheiluun. Energiajuoma, hien vieno tai vähemmän vieno tuoksu ja liikkumatta paikallaan istuvat pelaajat tuskin herättivät kenenkään mielessä kuvitelmia siitä, että jonain päivänä kyseessä olisi huippusuosittu urheilulaji.

Nyt näin kuitenkin on, sitä ei käy kieltäminen. Me otimme selvää siitä, missä eSports menee juuri nyt. Olisiko jo aikaa heittää kaikki vanhat stereotypiat romukoppaan?

Purilaiset ja Red Bull vs. kilpaurheilijan kurinalainen elämä

Kun palkintosummat kasvavat, kaikki muuttuu. Tämä sääntö pätee melkeinpä mihin tahansa urheiluun, eikä eSports ole poikkeus. Mielikuva purilaisia ahmivasta ja Red Bullia kitaansa kaatavasta nörtistä on auttamatta vanhentunut. Nykyajan eSports-pelaajat ovat huomattavasti kurinalaisempia ruokavalionsa ja harjoittelunsa suhteen. Monet noudattavat huippu-urheilijan ruokavaliota ja treenaavat jopa kymmeniä tunteja päivässä, jotta hiirikäsi ei kramppaa silloin, kun pelissä ovat miljoonien eurojen palkintosummat. Ovatpa pelaajat palkanneet jopa urheilupsykologeja hoitamaan pääkoppaa kuntoon, sillä pitkät, miljoonien katsojien edessä käytävät turnaukset eivät ole henkisesti helppo paikka kenellekään.

Kaikki ei kuitenkaan ole muuttunut, sillä nuoret ovat edelleen selkeästi suurin kohderyhmä elektronisen urheilun saralla. Ei tämä kuitenkaan enää pelkkää hikisten nuorten miesten kisailuakaan ole. Vielä joitakin vuosia sitten pelaajat lopettivat yleensä uransa noin 25-vuotiaana, mutta nyt peliura alkaa monilla venyä jo neljännelle vuosikymmenelle.

Eikä ikä ole este senkään jälkeen. Esimerkiksi Helsingissä järjestetyssä Battle of Nordics -tapahtumassa mitattiin Suomen ja Ruotsin paremmuutta Counter-Strike: Global Offensivessa myös ikämiessarjassa. Tai oikeastaan ikämies tässä vaiheessa väärä sana, sillä mukana menossa oli muun muassa 71-vuotias Ulla ”General Ulla” Ström. Elektornisesta urheilusta voi siis nauttia yli sukupuoli- ja ikärajojen.

Arkistokuva.

Nämä ovat nykypäivän suosituimmat eSports-pelit

Vaikka eSports itsessään on ottanut valtavia kehitysaskelia erityisesti maailmanlaajuisen suosionsa ja urheilijoiden harjoittelun suhteen, ovat suosituimmat eSports-pelit edelleen melko lailla samoja kuin vuosia sitten – tai vähintäänkin samojen pelien uusia versioita.

Jo yllä mainittu Starcraft on edelleen mukana, mutta suosituin peli pelaajamäärissä ja turnauspalkkioissa mitattuna on ehdottomasti Dota 2. Toinen huippusuosittu peli on League of Legends, jota pelataan ja josta lyödään vetoa melkein yhtä paljon kuin Dotasta. Muita maininnan arvoisia eSports-pelejä ovat Halo 5: Guardians, Call of Duty: Black Ops III ja tietenkin Counter-Strike: Global Offensive. Näissä kaikissa kilpaillaan parhaimmillaan miljoonien eurojen palkintopoteista.

Suurimmat turnaukset ovat valtavia tapahtumia

Tuntuu lähes käsittämättömältä, kuinka suuria summia eSports-turnauksissa nykyään liikkuu. Alan suurin turnaus on nimeltään The International, joka pelataan vuosittain Seattlessa, Yhdysvalloissa. Tämä Dota 2 -suurturnaus on nyt järjestetty seitsemän kertaa, ja sen palkintopotti on kasvanut joka vuosi.

Viime vuoden turnauksessa palkintopotti oli yhteensä hieman vajaat 25 miljoonaa dollaria, josta voittajajoukkue Team Liquid kuittasi itselleen käsittämättömät 10 862 683 dollaria. Mukana  joukkueessa oli ilahduttavasti myös yksi suomalaispelaaja, Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen, jonka menestyksestä uutisoitiin valtamediaa myöten. 22-vuotias kuittasi urakastaan mukavan summan: noin 1,8 miljoonan euroa.

The Internationalin ohella yksi suurimpia turnauksia ovat muun muassa League of Legendsin vuosittainen MM-turnaus LoL World Championship sekä Halo World Championship, joista molemmissa jaetaan miljoonia dollareita menestyjien kesken. Ihan kuka tahansa ei toki pääse mukaan, sillä päätapahtumaan on selviydyttävä monen pienemmän turnauksen kautta.  Näillä voittosummilla yrittäjiä tosin varmasti riittää jatkossakin – ja he treenaavat varmasti itsensä huippukuntoon.