JAA
Kryptovaluutat nousivat vuoden 2017 aikana toden teolla mainstreamiin, eli suuren yleisön tietoisuuteen. Bitcoin kurssi nousi kyseisen vuoden aikana 1000 dollarista aina 20 000 dollarin tasolle. Jopa Suomessa iltapäivälehdet uutisoivat kryptohuuman kuumimpina hetkinä päivittäin bittirahojen tilanteesta.

Kupla puhkesi reilu vuosi sitten, ja samalla kryptovaluutat hävisivät otsikoista. Pitkän ”kryptotalven” jälkeen pinnan alla kuplii taas. Uusi kryptobuumi on tuloillaan – hyppää kyytiin!

Bitcoin on jo 10 vuotta vanha valuutta

Alustetaan ensin kryptovaluuttojen taustaa sellaisille lukijoille, joille aihe ei ole ennestään tuttu.

Termillä kryptovaluutta tarkoitetaan täysin digitaalista, eli virtuaalista valuuttaa, joka hyödyntää kryptografiaa sekä lohkoketjuteknologiaa. Näistä ensin mainittu on 1960-luvulla kehitetty salausmenetelmä public key cryptography, joka toimii myös internetin selkärankana.

Lohkoketju (engl. blockchain) on puolestaan yksi viime vuosien kuumimpia teknologiatrendejä. Sen avulla data voidaan tallentaa kymmenille tuhansille eri palvelimille hajautettuun tietokantaan, lohko kerrallaan. Eli kyseessä on kirjaimellisesti ketju lohkoja.

Satoshi Nakamoto -niminen henkilö yhdisti nämä teknologiat sekä Proof of work -nimellä toimivan konsensusalgoritmin vuonna 2008 kokonaisuudeksi, jota hän kutsui teknisessä julkaisussa nimellä Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Kyseistä dokumenttia kutsutaan termillä White paper, ja se julkaistiin postituslistalla syksyllä 2018.

Bitcoinin lohkoketjun ensimmäinen lohko syntyi 3. tammikuuta vuonna 2009, mitä pidetään yleisesti Bitcoinin syntymäpäivänä. Lohkoketju on ollut toiminnassa tästä lähtien keskeytyksettä jo yli 10 vuoden ajan.

Kryptovaluuttoihin liittyy tavalla tai toisella myös louhintatyö, mikä on prosessi uusien lohkojen liittämiseksi lohkoketjuun. Tässä yhteydessä louhitaan esiin myös uusia yksiköitä ko. kryptovaluuttaa, mikä jaetaan louhijoille palkkioksi heidän työstään.

Käytännössä Bitcoinin louhija on erikoisvalmisteinen tietokone, joka suorittaa yötä päivää monimutkaisia laskutoimituksia. Kone kuluttaa paljon sähköä, minkä vuoksi se on nykyisin kannattavaa lähinnä tietyissä maissa ja suurille louhintafarmeille.

Uudet kryptovaluutat ovat tuoneet massiivisia voittoja

Bitcoinin syntymäpäivän jälkeen kesti vain pari vuotta, kunnes aito ja alkuperäinen bittiraha alkoi saada kilpailijoita. Yksi markkinoiden suurimmista ja vanhimmista kryptovaluutoista on vuonna 2011 perustettu Litecoin, joka on hieman nopeampi (transaktioiden käsittelyssä) versio Bitcoinista.

Hieman myöhemmin yhä kasvavampi joukko halusi liittää Bitcoiniin myös ohjelmoitavia ominaisuuksia, minkä seurauksena Ethereum syntyi vuonna 2014. Kyseessä on kokonainen ekosysteemi, minkä sisälle voidaan luoda hajautettuja sovelluksia sekä omia kryptovaluuttoja.

Edellä mainitut ominaisuudet johtivat siihen, että Ethereum-alustalle alkoi syntyä vuonna 2017 lukemattomia ICO:ta eli joukkorahoituksia uusille kryptovaluuttaprojekteille. Nämä saivat aikaan valtavan buumin, minkä aikana sadat uudet kryptovaluutat tulivat markkinoille ja toivat sijoittajilleen myös valtavia voittoja.

Vuoden 2017 kryptobuumi huipentui marras-joulukuussa, jolloin Bitcoin veti koko markkinaa ylös hurjilla tuotoilla. Näihin aikoihin myös valtamedia heräsi uutisoimaan kryptovalutoista, mm. Kauppalehti, Taloussanomat ja iltapäivälehdet raportoivat jopa satojen prosenttien viikkonousuista.

Huuma veti mukaansa myös paljon amatöörisijoittajia, jotka ostivat Bitcoinin lisäksi muita kryptovaluuttoja kurssien huippukohdissa. Pahinta oli villiintyminen ostolaidalle jopa lainarahalla. Tämä sai aikaan karuja ihmiskohtaloita vuoden 2018 aikana, jolloin monet tunnetut kryptovaluutat putosivat jopa 90–95% huipustaan.

Vuosi 2018 vahvisti kryptovaluuttojen asemaa

Kryptovaluutat ovat kadonneet lähes täysin uutisista vuoden 2018 aikana. Suomessa yksi merkittävimpiä tapauksia oli marraskuun verotiedot, joissa Alexander Hanhikoski -niminen sijoittaja nousi koko maan top kolmoseen vuoden 2017 tienaajien listalla.

Hanhikoski rikastui edellä mainitun Ethereumin avulla, johon hän sijoitti rahaa heti projektin alkuvaiheessa. Lopulta mies muutti 10 000 euron sijoituksen yli 20 miljoonan euron voitoiksi.

Vaikka kryptot ovat kadonneet uutisista, ala otti valtavia harppauksia eteenpäin vuoden 2018 aikana. Itse asiassa edellisen kryptobuumin aikana ei tapahtunut juuri mitään merkittävää esim. itse teknologian osalta. Kyseessä oli puhdas kysyntään ja tarjontaan perustuva huuma.

Monet kryptoprojektit menivät vuoden 2018 aikana eteenpäin valtavasti, vaikka niiden kurssi laski samaan aikaan kymmeniä prosentteja. Myös Bitcoin on ottanut salamaverkko-nimellä kutsutun teknologian käyttöön, mikä ratkaisee sen skaalausongelmia.

Kryptovaluutat on tunnistettu viime vuonna myös yhä tärkeämmäksi osaksi sijoitusmaailmaa. Monien länsimaiden lainsäädäntö on alkanut kehittyä, ja Suomi sai myös uudet ohjeet kryptovaluuttojen verotukseen liittyen.

Tässä vaiheessa on täysin selvää, että kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen sijoitusmaailmaan. Ehkä paras esimerkki tästä on amerikkalaispankki JP Morgan, joka lanseerasi äskettäin oman kryptovaluuttansa.

Vuoden 2018 pohja nähtiin joulukuussa, jolloin Bitcoinin kurssi romahti lähes 3 000 dollariin.

Uusi kryptobuumi on ollut tekeillä jo pitkään

Vuoden 2018 aikana kryptot ovat tulleet yhä vahvemmin mukaan myös institutionaalisten sijoittajien portfoliohin. Kyseessä ovat hedgerahastot ja muut operaattorit. Nämä isot pelurit ovat toimineet ostajina viimeisen puolen vuoden ajan ja hankkineet halpoja kryptovaluuttoja panikoivien sijoittajien myydessä.

Institutionaalinen raha on monien mielestä yksi merkittävin tekijä uuden kryptobuumin nousulle. Monet isot pelurit hankkivat kryptovaluutat ns. otc-kauppoina, mikä on tuttu termi myös osakemaailmasta. OTC tulee sanoista over the counter. Se tarkoittaa käytännössä, että isot ostot tehdään dedikoitujen välittäjien eikä pörssien kautta. Näin suuri osto ei romahduta markkinoita.

Tilanne alkaa olla kuitenkin se, että kysyntä kasvaa eikä otc-diilejä riitä kaikille. Monien mielestä tämä oli myös yksi tekijä huhtikuun nousussa, jolloin Bitcoinin kurssi nousi tunnissa tuhat dollaria (4 000 $ -> 5 000 $). Joku taho sijoitti Bitcoiniin kymmeniä miljoonia dollareita.

“Ala on mennyt valtavasti eteenpäin, ja esimerkiksi pörssejä, työkaluja, lompakoita, oppaita ja muita palveluita on todella paljon enemmän kuin vielä kaksi vuotta sitten.”

Kaikki markkinat kulkevat sykleissä, ja Bitcoin on edennyt viimeisen kahden vuoden aikana syklin alusta loppuun saakka. Nousuhuuma, sitä seurannut romahdus sekä pitkä depressio-vaihe on käyty kaikki läpi. Onko nyt aika uudelle rallille?

Bitcoinin kurssi on noussut hieman lähteestä riippuen yli 60 prosenttia joulukuun pohjista. Nousua on tullut myös vuoden 2019 alusta 37 prosenttia, mikä tekee Bitcoinista selvästi parhaan sijoitusluokan, vaikka osakkeetkin ovat olleet mukavassa nousussa.

Tiedämme Bitcoinin historiasta, että kymmenien prosenttien päivänousut eivät ole millään tavoin poikkeuksellisia.

Pohjat uudelle nousulle ovat hyvät. Ala on mennyt valtavasti eteenpäin, ja esimerkiksi pörssejä, työkaluja, lompakoita, oppaita ja muita palveluita on todella paljon enemmän kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Myös kryptovaluuttojen käyttökohteita on lisääntynyt. On tippaamista, voit yhä useammassa maassa käyttää bitcoin automaatteja jopa monet uudet nettikasinot tarjoavat mahdollisuutta tallettaa kryptovaluutoilla.

Yhä useampi sijoittaja näkee kryptovaluutat myös digitaalisena kultana ja hankkii Bitcoinia osakemarkkinoiden tulevaa romahdusta vastaan.

Bitcoinin ollessa 20 000 dollaria moni sijoittaja kiroili missanneensa ostopaikan 3 000-5 000 dollarissa. Nyt nämä ostopaikat ovat taas käsillä, mutta suuri yleisö ei ole bittirahasta kiinnostunut. Oletko sinä yksi heistä vai hyödynnätkö kryptovaluuttojen huikean tuottopotentiaalin niin kauan kun se on vielä saatavilla?