JAA
Bingo tuli Suomeen 1970-luvulla ja hullaannutti ihmiset kertaheitolla. Väliaikaisia ja vakinaisia bingohalleja nousi joka niemen notkoon ja saarelmaan. Pyörivä bingomylly toi kyläläiset yhteen ja keräsi samalla rahaa paikallisille urheilu- ja nuorisoseuroille. Vuonna 2010 Veikkaus tuli jaolle omalla ebingollaan ja nosti perinteiset bingot takajaloilleen ja edessä näyttää olevan jo Euroopan unionin tuomioistuin.

Riidan siemen on tietenkin raha. Kivijalkabingot eivät katso hyvällä sitä, että Veikkaus houkuttelee eBingoonsa pelaajia rahapalkinnoilla. Niitä edustava SBH-Yhtiöt katsoo Veikkauksen rikkovan rahapalkinnoillaan voimassaolevaa lakia. Suomen arpajaislain mukaan bingolla näet tarkoitetaan ”arpajaisia, joissa voittajia ovat ne, joiden pelilipukkeessa tai muussa sitä vastaavassa sähköisessä muodossa olevassa tositteessa on arvotut numerot pelin sääntöjen mukaisessa järjestyksessä, ja joissa voi voittaa tavaraa tai tavaraan taikka palveluihin vaihdettavissa olevia lahja- tai ostokortteja”.

Perinteisten bingojen edusmiehen mukaan Veikkauksen mandaatti rahapeliyhtiönä ei anna sille oikeutta järjestää pelejä, joissa palkintona on muuta kuin rahaa. Toisaalta bingossa ei sallita rahapalkintoja, kuten laki selkeästi sanoo. SHT-Yhtiöt Oy onkin tehnyt jo aiemmin selvityspyynnön asiasta sisäministeriön alaiselle Poliisihallitukselle, joka toimii lupia myöntävänä elimenä. Nyt se harkitsee asian ratkaisemista lopullisesti Euroopan unionin tuomioistuimessa.

Veikkauksen näkemys asiasta on luonnollisesti toinen. Se katsoo ylläpitämänsä ebingon olevan rahapeli kuten mikä muu sen järjestämä peli. Nimi bingo ei sen mielestä rajoitu ainoastaan tavarabingoon eikä arpajaislaki näin ollen sovellu siihen.

Kivijalkabingot pian muisto vain?

Tätä nykyä kivijalkabingoja on vain seitsemän, joista valtaosa sijaitsee läntisessä Suomessa. Poikkeuksen tekee Joensuu, jossa toimii Itä-Suomen ainoa bingo. Näiden lisäksi useilla paikkakunnilla järjestetään viikoittain iltabingoa. Vielä 1990-luvullakin, ennen kuin lama alkoi verottaa bingossa kävijöiden määrää, bingohalleja oli vielä parisen sataa. Ebingon lanseeraus vuonna 2010 kiihdytti bingohallien taantumaa entisestään.

Bingo on ollut hyvä rahankeräyssampo erilaisille aatteellisille kansalaisjärjestöille, yhdistyksille ja seuroille. Koko alan liikevaihto oli vuonna 2017 yhteensä hieman alle 20 miljoonaa euroa, ja iltabingojen osuus tästä summasta oli 11 miljoonaa. Ennen vuotta 2011 bingohallit saivat lisätuloja sijoituspaikkakorvauksena Veikkaukselta, jonka raha-automaatteja oli tarjolla niiden tiloissa. Yhteistyö Veikkauksen ja bingojen välillä loppui kuitenkin vain vuosi Veikkauksen ebingon lanseerauksen jälkeen.

Taistelu bongokuninkuudesta on kiivas

Veikkauksen eBingon liikevaihdosta puhuttaessa liikuntaan huomattavasti suuremmissa summissa. Ensimmäisen vajaan 4 vuoden aikana eBingon liikevaihto nousi peräti 65 miljoonaan euroon. Sittemmin kasvu on ollut maltillisempi, ja viimeisimpien tilinpäätöstietojen mukaan vuonna 2016 ebingon liikevaihto oli 87 miljoonaa euroa. Veikkauksen koko liikevaihdosta sen osuus oli kuitenkin vain 3,9 %.

Veikkauksen eBingo ei kuitenkaan ole bingohallien ainoa uhka. Nettiä selaamalla löytyy useita ulkomaisia nettikasinoita, jotka tarjoavat myös bingopelejä. Bingosivut.com esittelee useita tällaisia pelisivustoja, joista osa on täysin suomenkielisiä aina juontajia myöten. Takataskussaan näillä sivustoilla on lisäksi jopa Veikkauksen voittava salainen ase – bonukset. Ne pystyvät jakamaan asiakkailleen liittymislahjana huomattaviakin summia ilmaista pelirahaa, mikä varmasti rohkaisee ainakin kokeilemaan pelejä.

Perinteiset kivijalkabingot ja iltabingot ovat siis häviämässä kilpailun rahapalkintoja tarjoaville ebingoille. Tavarapalkinnot ja lahjakortit, joita bingoista on perinteisesti voittanut, eivät jaksa kiinnostaa pelaajia aivan yhtä paljon kuin käteinen raha. Eikä pelkkä palkinnon muoto ole ratkaiseva, jos vastakkain on 200 euron lahjakortti paikalliseen liikkeeseen ja mahdollisuus jopa yli 78 000 € kaltaisiin jättivoittoihin.

Ihan toimettomana perinteiset bingot eivät kuitenkaan kohtaloaan odottele, vaan ne ovat itsekin suunnistaneet nettiin. Itse asiassa ne ehtivät sinne jo hieman ennen Veikkausta, sillä ensimmäinen perinteinen tavaranettibingo avattiin jo alkuvuodesta 2010, kun Veikkaus puolestaan sai oman rahabingonsa auki vasta saman vuoden syksyllä.

Bingolla on kuitenkin varmasti tulevaisuus. Nuori sukupolvi näet opettelee pelaamaan bingoa ravintoloissa, ja jopa rock-festareilla on järjestetty bingoa. Ehkäpä bingohallien pitääkin suunnata katseensa näihin asiakkaisiin, joille bingo merkitsee viihtymistä ja hauskanpitoa.