JAA

Joulusiivousurakkaa voi helpottaa siivousroboteilla. Työtehoseura testasi Hobot 168 -ikkunanpesurobotin ja iRobot Braava 380 -lattianmoppausrobotin, joissa on potentiaalia tulevaisuuden kodin pesueksperteiksi.

Hobot 168-ikkunanpesurobotti kiinnitetään turvaköydellä ikkunan yläpuolelle. Laitteen käyttöä ohjataan kauko-ohjaimella. Pakkaukseen kuuluu 12 mikrokuituliinaa. Robotin hinta on noin 250 euroa.
Hobot 168-ikkunanpesurobotti kiinnitetään turvaköydellä ikkunan yläpuolelle. Laitteen käyttöä ohjataan kauko-ohjaimella. Pakkaukseen kuuluu 12 mikrokuituliinaa. Robotin hinta on noin 250 euroa.

Ikkunanpesurobotin esivalmisteluissa puuhaa
Ennen Hobot 168 -ikkunanpesurobotin käyttöönottoa sen akku ladataan. Merkkivalo ilmoittaa, kun lataus on valmis. Laitteen pohjaan kiinnitettävien, halkaisijaltaan 15 senttimetristen kiekkojen päälle laitetaan pyöreät mikrokuituliinat, joiden reunaresorit pitävät ne paikoillaan. Käyttöohjeiden mukaan kevyesti likaantuneet ikkunat puhdistetaan kuivilla mikrokuituliinoilla. Tarvittaessa liinat sumutetaan kevyesti pesuaineliuoksella.

Ikkunanpesurobotin turvaköysi kiinnitetään pestävän ikkunan läheisyyteen siten, ettei laite putoa lattialle tai esimerkiksi kadulle, jos robotti jostain syystä irtoaa lasista. Laite on käyttövalmis, kun muuntaja liitetään pistorasiaan ja liitosjohto robottiin.

Pesutapahtuma automaattinen tai manuaalinen
Robotti asetetaan käyttöohjeiden mukaan ikkunalasin yläkulmaan, 10 cm päähän puitteesta ja kytketään päälle. Robotti tarrautuu puhdistettavaan pintaan puhaltimen avulla, joka muodostaa puhdistuskiekkojen alle alipaineen. Valmistajan mukaan laitteessa on paristolla toimiva lisäakku, joka pitää alipainetta yllä ja laitteen kiinni ikkunalasissa noin 30 minuutin ajan esimerkiksi sähkökatkoksen aikana. Virransyötön keskeytyessä robotti piippaa ja punainen merkkivalo vilkkuu.

Robottia ohjataan kaukosäätimellä, josta valitaan automaattitoiminto tai manuaalinen ohjaus. Laite etenee lasipinnalla askel kerrallaan. Pudistuskiekot toimivat vuorotellen imukuppina ja pitävät laitteen kiinni lasissa, kun toinen kiekoista pyörii ja puhdistaa pintaa Automaattitoiminnolla robotti suorittaa työn järjestelmällisesti ja muuttaa kulkusuuntaa, kun se havaitsee ikkunanpuitteen. Lopuksi laite palaa lähtöpisteeseen ja ilmoittaa merkkiäänellä, kun laite pysähtyy. Ikkunanpesurobotin käyttöympäristön lämpötilasuositus on 0-40 astetta.

Lataukseen ja käyttöönottoon varattava aikaa
Käyttöohjeet olivat epäselvät, joten ensimmäiseen käyttöönottoon kului aikaa. Valmistelutyö nopeutuu, kun laitetta oppii käyttämään. Akun lataus on ennakoitava, jotta ikkunanpesun voi aloittaa suunnitellusti. Turvaköyden kiinnittämispaikan löytäminen tai sinne ulottuminen ei ole itsestään selvää etenkään, jos pestävät ikkunat ovat korkeita. Testaajia kummastutti se, että laitteen on oltava kytkettynä verkkovirtaan käytön aikana. Liitosjohto rajoittaa työskentelykorkeutta ja puhdistettavaa pinta-alaa. Vakiovarusteena oleva, 4 metriä pitkä liitosjohto kiinnitetään muuntajaan, jonka liitosjohto pidentää työskentelyulottuvuutta vielä 2,2 metriä. Laitteeseen voi ostaa tarvittaessa jatkojohtoa lisävarusteena.

Ikkunanpesu käsin joutuisampaa
Yhden 75 x 145 senttimetrin kokoisen ikkunan pesu kesti 5,5 minuuttia, eli tunnissa robotti pesee noin 12 neliömetriä ikkunapintaa. Robotti tekee työn itsenäisesti, mutta mikrokuituliinojen vaihtaminen, laitteen siirtäminen ikkunasta toiseen ja turvaköyden kiinnittäminen vaativat työpanosta. Laite painaa käyttökuntoon koottuna 930 grammaa. Vertailun vuoksi samankokoinen ikkuna pestiin käsin käyttämällä vettä, teleskooppivartista ikkunanpesintä ja -kuivainta. Käsinpesu kesti 1, 5 minuuttia, joten tehokas ikkunanpesijä pesee tunnissa helposti 30 neliötä. Käsinpesu on robottia joutuisampaa, vaikka pesuvesiä joutuu välillä vaihtamaan ja työvälineitä siirtämään paikasta toiseen. Esivalmisteluihin kului kummallakin menetelmällä kolmisen minuuttia, kuten myös jälkitöihin.

Pölyinen ikkuna puhdistuu, likainen ei
Robotin kuivat mikrokuituliinat jättivät ikkunaan hieman nukkaa, mutta irrottivat lasista pölyä ja kevyttä likaa. Likaiset sormenjäljet, hyönteisten jättämät tahrat ja muu hankala lika eivät puhdistuneet. Mikrokuituliinojen ulkoreunoja kostutettiin kevyesti pesuaineliuoksella, jolloin puhdistustulos parani hieman. Kostuttamisen kanssa on oltava tarkkana, sillä märät laikat liukuvat ikkunalasin pinnalla ja laite valuu alas, kuten kävi myös testaajille. Robotti puhdisti lasipinnan järjestelmällisesti, mutta pintaan jäi pyörteitä pesuaineliuoksen ja lian yhdistelmästä. Muotonsa takia robotti ei ylety puhdistamaan nurkkia. Imurin korkeus, 12 cm, voi osoittautua esteeksi, kun pestään sisä- ja ulkoikkunoiden välejä.

HOBOT 168 -ikkunanpesurobotti
+ Pyyhkii ikkunoista pölyn ja kevyen lian.
+ Laitetta voi ohjata kaukosäätimellä. Helpottaa ikkunanpesua, jos käsinpesu tuottaa vaikeuksia, ikkuna on korkea tai hankalassa paikassa.
+ Mikrokuituliinat helppo vaihtaa ja ne voi pestä koneessa.
+ Robottia voidaan käyttää myös kaakeleiden, peiliovien, suihkukaappien yms. puhdistamisessa

– Robotti ei puhdista hankalia tahroja eikä ylety nurkkiin.
– Turvaköyden kiinnityspaikan löytäminen ja kiinnittäminen saattaa olla vaikeaa.
– Laiteella voi olla vaikeaa pestä ikkunoiden välejä.
– Ei toimi kehyksettömissä ikkunoissa, esimerkiksi parvekelaseilla.
– Melko äänekäs.

Lattianmoppausrobotti nopeasti käyttövalmis ja sopii kaikille lattioille

iRobot Braava -lattianmoppausrobotti navikoi tilassa valitun ohjelaman mukaan. Robotin hinta on noin 300 euroa.
iRobot Braava -lattianmoppausrobotti navikoi tilassa valitun ohjelaman mukaan. Robotin hinta on noin 300 euroa.

iRobot Braava 380 -lattianmoppausrobotin akku ladataan ennen käyttöä. Merkkivalo ilmoittaa, kun lataus on valmis. Robotissa on kaksi puhdistusohjelmaa. Kuivapyyhintäohjelma on tarkoitettu pölyn ja roskien päivittäiseen puhdistukseen. Kosteapyyhintäohjelmassa, ns. moppausohjelmassa käytetään nihkeää mikrokuituliinaa. Käyttöohjeiden mukaan kuivapyyhintäohjelma toimii yhdellä latauksella enimmillään neljä tuntia ja kosteapyyhintäohjelma noin kaksi ja puoli tuntia. Lattianmoppausrobotin molemmat ohjelmat soveltuvat käytännössä kaikille lattiapinnoille. Moppausohjelmassa käytettävä vesimäärä on niin pieni, ettei se aiheuta kosteusvaurioita lattiapinnoille.

Robotti helppo käyttää
Robottiin kuuluu kaksi siivousliinoille tarkoitettua, 24 senttimetriä leveää levykehystä ja kaksi mikrokuituista siivousliinaa. Nihkeäpyyhintään käytettävässä levykehyksessä on pieni vesisäiliö, johon lisätty vesi kostuttaa pidikkeillä levyyn kiinnitettyä, sinistä mikrokuituliinaa. Valkoinen mikrokuituliina on tarkoitettu kuivapyyhintään. Levykehyksessä voi käyttää myös kertakäyttöliinoja. Liinat on helppo kiinnittää levyssä oleviin pidikkeisiin ja levykehys kiinnittyy näppärästi robotin pohjassa olevaan magneettilevyyn. Robotti käynnistyy käynnistyspainikkeesta, määrittelee siivottavan alueen koon ja aloittaa siivouksen. Robottiin kuuluu majakka, jonka avulla se navigoi ja palaa siivouksen jälkeen aloituspisteeseen.

Hidas, mutta pyyhkii hyvin
Noin kahdeksan neliön tilan kuivapyyhintä kesti lattianmoppausrobotilla 14 minuuttia ja kosteapyyhintä noin 30 minuuttia. Siivousaika oli pitkä, mutta robotti siivosi järjestelmällisesti koko tilan navigointijärjestelmänsä avulla. Laite mahtui melko matalien, alle kahdeksan senttimetriä korkeiden huonekalujen alle, siivosi nurkat, ei pudonnut rappusiin ja tunnisti huonekalut, matot sekä muut esteet. Yli 60 senttimeriä korkeita pudotuksia robotti ei tunnista, joten jos kotona sellaisia on, kannattaa tilaa rajata mekaanisilla esteillä. Robotin siivousjälki oli hyvä, etenkin kosteapyyhinnän jäljiltä. Robotti painaa käyttökuntoon valmisteltuna noin kaksi kiloa.

Saman tilan pyyhkiminen käyttämällä pitkävartista lattiankuivausmoppia ja staattista kertakäyttöliinaa kesti noin minuutin. Esivalmisteluihin kului kummallakin menetelmällä pari minuuttia, kuten myös jälkitöihin.

iRobot Braava 380 -lattianmoppausrobotti
+ Nopea ja helppo laittaa käyttökuntoon.
+ Puhdistustulos melko hyvä. Siivoaa järjestelmällisesti koko tilan, myös seinänvierustat ja nurkat. Palaa siivouksen jälkeen lähtöpisteeseen ja sammuu automaattisesti.
+ Mikrokuituliinat helppo vaihtaa ja ne voi pestä koneessa.
+ Ei putoa portaisiin, väistää huonekaluja, mattoja jne.
+ Helpottaa lattianpyyhkimistä, jos käsinpesu tuottaa vaikeuksia.
+ Hiljainen käyntiääni.

– Siivoaa hitaasti, siivousleveys 24 senttimetriä.
– Putoaa reunalta, jos alla on yli 60 cm tyhjää tilaa.
– Ei puhdista hankalia tarhoja

 

Harkitse kotirobottien hankintaa tarvelähtöisesti
HOBOT 168 -ikkunanpesurobotti oli parhaimmillaan kevyen pölyn ja lian poistossa. Robottia ohjataan kaukosäätimellä joten se helpottaa ikkunanpesua, jos ikkunat ovat kookkaita, korkeita tai muuten hankalassa paikassa, kuten työtason takana. Ristikkoikkunoissa ja pikkuikkunoissa robotti ei toimi.

iRobot Braava 380 -lattianmoppausrobotti sopii päivittäiseen ylläpitosiivoukseen. Kuivapyyhintä poisti kevyet tahrat ja kosteapyyhkiminen hieman pinttyneemmät. Lattioiden märkäpesuun robottia ei ole suunniteltu. Lattianmoppausrobotti on hidas, mutta sen voi jättää työskentelemään itsekseen.

Arvostelu: Tarja Marjomaa