JAA

Syksyn ensimmäiset pakkaset ovat takanapäin. Omakotitalon omistajalla on nyt hyvä hetki tarkistaa kiinteistön kunto.

Toimiiko talotekniikka suunnitellusti, onko sisätiloissa sopiva lämpötila, millainen on käyttövesiputkistojen kunto ja toimivatko salaojat moitteettomasti?

– Ennaltaehkäisy on kiinteistön ylläpidossa kaikkein tärkein toimi. Kosteusvauriot ja esimerkiksi putkistojen jäätyminen on estettävissä ennakoinnilla ja oikeilla toimilla. Vastuullinen omistaja seuraa kiinteistönsä veden ja sähkön kulutusta sekä putkistojen kuntoa ja huomaa ajoissa muutokset. Kokosimme yhteen viisi vinkkiä, jotka omakotitaloasujan on hyvä muistaa näin syksyllä, tähdentää Uponor KOTI palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti.

  1. Seuraa veden ja energian kulutusta säännöllisesti. Yllättävä vesivuoto voi löytyä seurannalla ennen mittavaa vesivahinkoa.
  2. Varmista, että ulkona ja välitiloissa sijaitsevat vesiputket eivät pääse jäätymään.
  3. Huolehdi hulevesien ohjauksesta ja varmista, että salaojat toimivat oikein.
  4. Puhdista lehdet ja roskat sadevesikouruista syksyllä ennen pakkasia ja uudelleen keväällä.
  5. Käytä vain luotettuja ammattilaisia LVI-alan töissä. Muista, että lämmitys- ja käyttövesiremontin voi tehdä myös talvella.

Vanhat lämmitys- ja käyttövesiputket ovat yksi suurimmista vesivahingon aiheuttajista omakotitaloissa.

– Putkistojen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Vain viisitoista vuotta vanhoja putkia on jouduttu uusimaan, kun materiaalina ollut kupari ei kestänyt käytössä. Ennakointi kannattaa myös silloin, kun lähtee kotoa pois pidemmäksi aikaa. Päävesihana kannattaa aina sulkea. Ajoissa tehty putkiremontti vie vain muutaman päivän ja sen kustannukset ovat huomattavasti alemmat kuin vesivahingon korjauskulut, painottaa LVI-Putkilinkki Oy:n yrittäjä Jyrki Kourunen.

Myös uusissa taloissa huoltotoimet ovat tarpeen

Uusissa taloissa on usein paljon talotekniikkaa. Jos esimerkiksi talossa on lattialämmitys, sekin kaipaa huoltoa ja päivitystä samalla tavalla kuin tavalliset patterit. Jos lämpö ei riitä, voi syynä olla, ettei lattialämmitysjärjestelmää ole säädetty oikein.

– Säätäminen ja järjestelmän tasapainottaminen on voinut jopa jäädä kokonaan tekemättä tai termostaatti voi olla rikki. Lattialämmityksen säätöjärjestelmät ovat kehittyneet huikeasti viime vuosina. Esimerkiksi Uponorin Smatrix ohjaa lattialämmitystä tarkasti ja se tuo mukanaan jopa 5-8 %:n säästöt energiankulutuksessa. Mukavuudesta ei tarvitse tinkiä, Uponorin Terhi Klemetti painottaa.